Plastici protestují proti věznění a šikaně Pussy Riot

Kultura Kultura
3. 5. 2012 13:31
Na podporu ruských hudebnic uspořádají benefiční koncert
Foto: Igor Mukhin

Praha - Plastici společně s Už jsme doma bojují proti zavírání hudebníků a rozhodly se uspořádat koncert na podporu uvězněné ruské kapely Pussy Riot. Benefiční koncert se uskuteční 15. května v Lucerna Music Baru na akci dále vystoupí Filip Topol, Vlasta Třešňák se skupinou a kapely Čokovoko, Echt! a Kopir Rozsywal Bestar.

Tři členky punk-rockové skupiny Pussy Riot byly zadrženy při únorovém happeningu v centrálním moskevském kostele a moskevský obvodní soud 19. dubna rozhodl o prodloužení jejich vazby. Performerkám nyní hrozí až sedm let vězení.

Skupina The Plastic People of the Universe také zveřejnila petici za propuštění členek Pussy Riot. „Ptáme se, proč se vláda, která je přesvědčená o své bezúhonnosti, brání tak drasticky kritice svobodomyslných lidí, i když vyjádřené poněkud vyhroceným způsobem," píše se v ní.

Foto: o.s. PANT/Martin Straka

Naděžda Tolokonnikovová, Jekatěrina Samucevičová a Marija Aljochinová byly v únoru zadrženy v moskevském pravoslavném chrámu Krista spasitele, kde před jedním z oltářů uspořádaly improvizovaný koncert s výzvou "Bohorodičko, vyžeň Putina". Happeningem chtěly upozornit na stoupající vliv ruského pravoslaví na oficiální politické struktury. Kauza odstartovala masovou kampaň "na ochranu víry", která koncem dubna vyvrcholila mnohatisícovou demonstrací věřících v Moskvě.

Ve vězení čelí hudebnice šikaně. Podle jejich právní zástupkyně dostaly v minulých dnech Tolokonnikovová a Samucevičová od svých věznitelů důtku za špatně ustlanou postel a za pořizování osobních zápisků. Postih není jen symbolický, protože podle ruských zákonů v případě odsouzení nebudou mít důtkou potrestané rockerky právo zažádat o podmínečné propuštění.
"Zadržení mohou ve vazbě sepisovat třeba román, žádná omezení v tomto smyslu nejsou," řekla advokátka, která vynesené tresty označila za šikanu. Dozorci podle ní zároveň vytvářejí záměrné napětí mezi vězněnými rockerkami a zbylým osazenstvem vazební věznice, aby na zadržené vyvinuli nátlak.

Dle organizátorů akce situace nápadně připomíná atmosféru v roce 1976 po koncertě v Bojanovicích, který se stal záminkou pro razantní vystoupení proti příznivcům undergroundu v tehdejším Československu.

Vstupenky v ceně 100 korun jsou k dispozici pouze na pokladně Lucerna Music Baru a v čítárně Unijazzu v Praze. Vstupné bude použito výhradně na propagaci a produkci koncertu.

Petici pak lze najít na adrese http://www.facebook.com/Uzzasezavirajimuzikanty. Podepsaní pod ní jsou mimo jiné členové Plasticů Eva Turnová, Vratislav Brabenec, Josef Janíček, Jiří Kabeš, Joe Karafiát a Jaroslav Kvasnička. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy