Plastici monarchii ukázali český androš

ČTK, jš
25. 1. 2007 11:30
Londýn - Napotřetí to vyšlo, ale Mejla Hlavsa u toho už nebyl.

Česká undergroundová legenda Plastic People of the Universe včera vyprodala Queen Elizabeth Hall, druhý největší koncertní sál na jižním břehu Temže.

Zájem o kapelu byl podpořený novou divadelní hrou Toma Stopparda Rock´n´roll, kde je zdůrazněna role Plastiků při pádu komunismu. Zájem měla i britská média.

Deník The Independent v textu s názvem "Rytmus revoluce: rocková kapela, která změnila svět" vyzdvihuje vliv kapely na vzniku Charty 77 a hudebně je řadí ke skupinám jako Velvet Underground, Pink Floyd nebo Soft Machine.

Hudebníci také poskytli rozhovor rozhlasové stanici BBC 3 a televizi Channel 4. List The Times otiskl interview, kde kapelník Vratislav Brabenec odpovídá na otázku, co bylo zdrojem inspirace, jednoznačně: "Alkohol."

Plastic People of the Universe
Plastic People of the Universe | Foto: Kryštof Havlice/Divadlo Archa

Koncert v místech, kde se většinou konají vystoupení klasických hudebníků, bere kapela jako výzvu i provokaci: "V té poslední písničce přídavku mám chvíli volno, a tak se hrozně rád postavím někam dozadu a vychutnám si cigaretu. V Praze to jde. Tady se na mě tak podíval jeden z pořadatelů, že jsem tu cigaretu típnul snad v kapse," říká Brabenec.

Plastic People of the Universe hráli v Británii poprvé, ale už dvakrát se sem chystali. Pozvání přišlo v roce 1976 ještě před politickým procesem s hudebníky a následným formováním Charty. "Estébáci nám tehdy řekli, že můžeme odjet, ale už se nikdy nevrátíme," vzpomínal na koncertě Brabenec.

Další příležitost zahrát si za kanálem přišla v roce 2001, ale kapela ji kvůli onemocnění a úmrtí zpěváka Mejly Hlavsy nemohla využít.

Foto: www.mzv.cz

Brabenec se také vyjádřil ke Stoppardově hře, na jejíž premiéře v Royal Court Theatre byl společně s Václavem Havlem nebo Ivanem Jirousem. "Pořád to zjednodušují na to, že Plastici udělali revoluci, že prý Plastici jsou jediná skupina, která rozbourala režim, což není pravda," říká, "jsou tam vypíchnutí Plastici, a to mně trošku naštvalo. Bylo by dobré mluvit o celém českém undergroundu." Na hře mu prý vadí i lehce poučný a vysvětlující tón.

Proto doufá, že česká inscenace bude bez patosu a didaktičnosti. Pražské Národní divadlo se Rock´n´roll chystá uvádět od 22. února a kapela v ní bude osobně nejen hrát, ale má být i součástí vyvrcholení inscenace, jehož podobu nechtěl Brabenec prozradit.

 

Právě se děje

Další zprávy