Planet Festival startuje sezónu s britskou scénou

Kultura Kultura, Red Kul
5. 6. 2009 7:30
Do Tábora míří Klaxons, Orbital i White Lies
Klaxons
Klaxons | Foto: Universal Music

Praha - V pátek odstartuje sezonu první z velkých českých festivalů. Po loňském dramaturgickém zářezu s Hadouken! se znovuobnovený Planet Festival opět snaží koncentrovat na aktuální dění na britské scéně.

Během prvního červnového víkendu tak na letišti aeroklubu Tábor vystoupí letošní hitparádový objev White Lies i vynálezci nu-rave Klaxons.

Ani ne pět let fungující průkopníci žánru, který s konečnou platností prolnul taneční nakažlivost se syrovým kytarovým zvukem, se letos chystají vydat druhé album. Novinka Klaxons je bedlivě očekávána už proto, že jejich multiplatinový debut Myths of the Near Future získal jak prestižní britskou Mercury Prize za rok 2007, tak zvítězil ve výroční anketě týdeníku NME.  

Na aktuálně pořádaných sporých koncertech už Klaxons hrají nový materiál, tudíž se dá očekávat, že písně z chystaného alba otestují i před publikem v Táboře. Podle slov jejich producenta Jamese Forda ze Simian Mobile Disco by Klaxons měli být mnohem psychedeličtější než na debutu.

White Lies
White Lies | Foto: Steve Gullick

Uvidí se ale, jak to s tou psychedelií bude horké, protože Klaxons v březnu zažili roztržku se svým labelem Polydor (Universal), který novou nahrávku odmítl s tím, že ji kapela musí předělat.

"Natočili jsme hodně intenzivní, psychedelickou desku. Natočili jsme ji fakt tvrdou a to k nám úplně nepasuje. Rozumím tomu a chápu to. Jsme především popová kapela. Trochu jsme na to pozapomněli, ale teď už to zase máme na zřeteli," uvedl tehdy zakladatel kapely Jamie Reynolds.

Předvést debut To Lose My Life zase přijede nejnovější kapela, která masivně natírá britskou scénu černou barvou a sbírá za to body jako od NME, tak magazínu Q a stanice MTV2.

White Lies, kteří podle vybraných kritiků skončili na druhém místě ankety BBC Sound of 2009, už se svojí směsí temného diska a texty prostoupenými smrtí dokázali koncem ledna ovládnout britský albový žebříček. Recenze koncertů se navíc vzácně shodují, že White Lies jsou nejsilnější naživo.

Coby další protekční kapela britských médií vystoupí na Planet Festivalu Baddies z Essexu, které BBC Online popisuje jako "Franz Ferdinand, kteří právě vyšli z vězení a ztratili veškeré iluze o lidstvu".

Headlinery pátečního večera se stanou ikony taneční scény Orbital, kteří se znovu vrací na pódia po pětileté hibernaci odstartované v roce 2004 rozlučkovým koncertem na Glastonbury.     

Foto: Jana Kusalová
Čtěte také:
Klaxons musí předělat druhou desku
Sunshine: Sentimentalita tu funguje na lidi i na kapely

Sobotu zase ozdobí švédští popaři Peter, Bjorn & John, kteří po loňském instrumentálním Seaside Rock vydali následovníka alba Writer's Block: desku Living Thing, z níž chrlí jeden singl za druhým.

Trio zabodovalo především kvůli "pískacímu" kolovrátku Young Folks, který k nim přitáhl natolik různorodé obdivovatele, jako jsou James Blunt a Kanye West.  Mezitím se z Bjorna Ytllinga stal uznávaný producent, jenž v mnohém ovlivnil i zvuk a náladu posledního alba Primal Scream, Beautiful Future.

Please the Trees
Please the Trees | Foto: Beth Orten

Elektronickou scénu budou v sobotu okupovat repaustralští drum'n'bassoví Pendulum, jejichž druhé album In Silico velmi bodovalo v Británii, a kapela následně remixovala i klasiku Voodoo People od Prodigy.

Z českých interpretů na Planet Festivalu vystoupí Sunshine, Tata Bojs, Vypsaná fixa, Ohm Square, Southpaw nebo Please The Trees.

Festival se v tomto ročníku rozhodl spolupracovat se Sdružením pro integraci a migraci/Poradnou pro uprchlíky. Migrační tématika provází i  kampaň festivalu a je například prostřednictvím výstavy součástí programu.

 

Právě se děje

Další zprávy