Penerský dezert se ušpinil a zhořkl

Jan Šprincl
29. 6. 2006 9:00
Recenze - Když druhé album, a nadto po pěti letech, vydávají hiphopové legendy, patří se mít se na pozoru. Uvnitř: AUDIO

PSH neboli Peneři strýčka homeboye byli první kapelou, která hip hop dostala mezi širší publikum a zahájila jeho spanilé tažení místními kluby. Ať to bylo díky demonahrávkám Peneřina těžká dřina, Penerský dezert, coververzi Jižáku nebo dlouhohrajícímu debutu Repertoár z roku 2001, PSH vždy vystupovali jako sebevědomá kapela s dobrými nápady i vtipem.

Každý další hiphopový projekt se s existencí a úspěchem PSH musel vyrovnat; Repertoár byl do velké míry iniciačním albem, který scéně nastolil kánon.

Rapeři Orion a Wladimir 518 jsou hvězdami (Orion vydal sólová alba Teritorium a Teritorium II), ale DJ Richarda v kapele záhy po vydání Repertoáru nahradil Mike Trafik.

PSH: Rap´N´Roll
PSH: Rap´N´Roll | Foto: PSH

Trojice teď společně připravila album Rap´n´Roll, které pokřtí 30. června v pražské Retro Music Hall. Vystoupí zde také všichni hosté alba a po koncertě zahrají DJ Trafik a Enemy.

Legendy už nechme spát a užívejme si současných PSH, kteří neztratili nic ze své jistoty a Rap´n´Rollem dokázali překonat telecí léta. Jejich "cestu štrýtu" nelemují graffiti, ale obava o osud planety.

K patnácti trackům alba Rap´n´Roll se dá napsat úplně to samé, co už zde zaznělo na adresu Punk Is Dead od PIO Squad: je to velmi temná, špinavá a tvrdá deska, ta tam je uvolněnost a taneční energie prvního počinu.

Co to vlastně znamená? Že SuperCrooo zasáhli český hip hop víc, než si vůbec mohli myslet. Už i PSH s nimi jedou na vlně robotů (píseň Moje řeč) a machismu (1985, Parket) - navíc si Jamese Colea ze SuperCrooo pozvali do písně Wolfův revír.

   

Nikoho nepodezírejme z kopírování, ale nedá se přeslechnout, že první liga českého rapu a hip hopu dnes zní hodně podobně. Jestli je to náhoda nebo důkaz nějaké "vlny", to se možná dozvíme s očekávaným albem Indyho a Wiche.

Hitem peneřího alba Rap´n´roll by se mohla stát hymna Znova, uvolněný Parket s hostujícím Čistychovem, Indym a SuperCrooo nebo Klubový pravidla s Orionovým desaterem, jak se chovat na páteční jízdě.

Sám Orion je v porovnání s dřívějšími nahrávkami uvolněnější, jeho projev je srozumitelnější a čistší. Hodně prostoru na desce dostává rap 518. Jeho flow je technicky dobrý, ale převažuje u něj póza - jako v písních Kamufláž či Jackpot - má nepříjemně tvrdé důrazy a frázuje podobně jako Cole. A těžko mu věřit slova o undergroundu, když PSH spolupracují s nadnárodní gramofirmou.

V porovnání s 518 pak vynikne jemný zpěv Lely Geislerové, jež oblažuje píseň Nemám rád, či hostující LA4 v Neutečeš.

DJ Trafik, který si vzal na starost kompletní hudební doprovod, má rád jasné melodie, které nabízí v elektronickém obalu, což celou nahrávku rovněž odlidšťuje. Je to škoda, kdyby PSH nemysleli tolik na to, aby dostáli své pověsti, mohli mít hiphopové album roku.

Odpověď na otázku, jestli PSH měli zůstat u vzpomínek na veselá devadesátá léta, nebo stálo za to riskovat pověst, zní ano. PSH neměli skončit u jediné nahrávky, ale s novou podobou kapely na albu Rap´n´roll se každý musí vypořádat sám za sebe. A nebude to nic jednoduchého.

PSH: Rap´n´Roll. CD, 56 minut, vydala firma Terorist? Records, 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy