Vydařená proměna PIO Squad

Jan Šprincl
4. 6. 2006 10:00
Recenze - Kdysi Jižní Pionýři změnili s druhým albem svůj název i styl. Nová identita se vydařila.

Nyní tedy už ne Jižní Pionýři (nebo Jižní PIO), ale PIO Squad. Členové uskupení zůstávají stejní, vystupují však pod novými jmény: na albu Punk Is Dead rapuje Eurodel a Efko, za gramofony stojí DJ J-Kid, přibyl slovenský producent Grandmajster Výroby.

Hip hop byl před pár lety jen komunitní zábavou, dlouho už je mainstreamem, který se hraje i na komerčních diskotékách. Proto "jihopionýrský" debut Three Stars (2003) pro tuto scénu hodně znamenal: regionální kapela s ním připomněla, jaké má hiphopová hudba kořeny a jaký má smysl ji hrát. 

Foto: Miroslav Urban

Jižní Pionýři se stali respektovanou kapelou s chytrými texty a povedenou hudbou; zkrátka pánové jim záviděli a slečny samy lezly do postele. Pro trojici hudebníků to nemohl být zas až takový šok, protože hiphopové hrdiny si publikum přivlastňuje a často v nich bláhově hledá vzory odporu i životní cesty.

O rychlé slávě díky rapu a výpovědi, kterou si berou nezletilí za svoji jen proto, aby se odlišili, a přitom vytvářejí jiné stádo, je i nová deska Punk Is Dead. PIO Squad se s ní navážejí do kinder rapu ("rapper by chtěl hned být učitel"), kritizují tematickou prázdnotu scény ("potřebujeme rap, co překoná hovězí krizi") a nekritické zbožšťování MCs.

Něco podobného nedávno udělali The Steets na The Hardest Way To Make An Easy Living, kde si ze svého statutu hvězdy dělají legraci a užívají si ho - na rozdíl od PIO Squad, již od sebe fanoušky místy až surově odhánějí.

Punk Is Dead je deska velmi temná a tvrdá, ta tam je uvolněnost a taneční energie prvního počinu, teď máme co dělat se špinavým new school rapem.

Nejlépe o tom vypovídá neobyčejně sprostá macho skladba Sex, prachy, auta a rap: " "v backstagi chci mít hennessy, župan lacoste a pro děvky portský, proto jsem natočil snad svý nový LP, to abych měl zase všeho víc... už víš, kdo jsem?!"

Kvůli tomu se PIO Squad nevyhnou srovnání se SuperCrooo, avšak je v tom jeden velký rozdíl. Zatímco SuperCrooo český hip hop kompletně nakopávají do zadku a berou se smrtelně vážně, u PIO Squad za vším musíme hledat ironii a cestu, kterou by se hudba mohla vydat dál.

Foto: Miroslav Urban

Nejpovedenější ze šestnácti tracků alba je Bez tebe hostujícího producenta Enemyho o otravném pronásledování gruppies, Muzika (v jejímž remixu se představí i Orion, ovšem v jeho případě není vůbec jisté, jestli pochopil nadsázku celého alba) či rytmická Chvátám.

Punk Is Dead fanoušky "starých" Jižních Pionýrů pravděpodobně zaskočí, ale pak musí ocenit odvahu "nových" PIO Squad zahazardovat s pověstí i hudebním obličejem. Punk Is Dead jim nové - samostatně uvažující - fanoušky může jen získat. 

PIO Squad: Punk Is Dead. CD, 58:28 minut. Avantgarda Muzik / Maximum Underground, 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy