Oasis budou šéfovat Ocelovému městu

Pavel Turek, tur
16. 7. 2009 11:30
Německý festival Melt startuje v pátek
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pokud jste kapela jako Editors nebo Hot Chip a prohlásíte o nějakém festivalu, že je ten nejlepší, na jakém jste kdy hráli, pak to má svou váhu. Už proto, že jste vystupovali na všech možných neuvěřitelných místech.

A když se k těm superlativům přidá Mike Skinner ze Streets a třeba rozfunkovaní Friendly Fires, přestane to být mazání medu kolem huby, ale je to fakt fakt. Melt není největší festival v Německu, ale rozhodně jde o festival, který za svou dvanáctiletou tradici získal největší kredit.

Aktuální vydání se odehraje mezi pátkem 17. a nedělí 19. července.

Loňský ročník, kterému kralovala Björk, praskal s dvacetitisícovou návštěvností ve švech. Natáhl mezi korečková rypadla zatopeného lomu celou indie populaci Německa, a letos poprvé v historii Meltu hlásí pořadatelé: Vyprodáno - tedy Ausverkauft!

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Fever Ray se kolébá na hladině nespavosti
Oasis po letech vyhrabali svou duši
Animal Collective zní jako současnost v zip filu

Headlinerem letošního ročníku se stanou Oasis, půjde o jejich jediné letošní vystoupení v Německu - do Čech nezavítají vůbec - a v žánru britské kytarovky zůstane i s Travis, Kasabian nebo Glasvegas.

Co začínalo v roce 1997 jako podnik s několika německými a britskými DJi, se v novém tisíciletí stalo nejvitálnější hudební přehlídkou v Německu, jak uvádí mimo jiné i FAZ. Melt de facto shrnuje vždy to podstatné z berlínského klubového dění daného roku.

Foto: Aktuálně.cz

Ovšem všechny highlighty, hvězdy i objevy převeze do působivě postapokalyptických kulis dnes už nefunkčního zatopeného povrchového dolu v katastru městečka Gräfenhainichen poblíž Dessau (spolková země Sasko-Anhaltsko).

Dramaturgie Meltu je unikátní ve své eklektičnosti. Ve způsobu, jakým vedle sebe postaví několik skutečně velkých jmen a propojí je s respektovanými figurami elektronické scény (Crystal Castles, Moderat, MSTRKRFT, Simian Mobile Disco, Boys Noize), načež vše dosytí eklektickými hledači typu Fever Ray, Animal Collective nebo Patrick Wolf.

Jenom výčet jmen účinkujících působí jako scrollování trendovým blogem o hudbě: La Roux, Gossip, Foals, Röyksopp, Phoenix, !!!, Passion Pit.

Říct, že si na Meltu nevyberete, by se rovnalo prohlášení: Mě současná hudba nezajímá. Pro české publikum je festival navíc atraktivní svojí polohou - ve srovnání s dnes již dobře zavedenou Pohodou je Ferropolis - jak se důlní komplex po rekonstrukci jmenuje - dokonce o 50 kilometrů blíž.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Melt se stal synonymem Ferropole od roku 2001. Tehdy přesídlil do místa, které od roku 1964 dodalo do celé NDR 70 miliónů tun uhlí. V průběhu 90. let se opuštěný areál přeměnil v duchu trendu industriální turistiky v expozici těžby a zároveň se z něj stala lokalita pro volný čas.

Důl byl zatopen, okolí protkáno cyklistickými stezkami a prostor mezi zachovanými stroji přebudován na arénu, která pojme až 25 tisíc lidí; celoročně se tu pořádají operní představení a koncerty, z nichž nejmasivnější je právě Melt.

 

Právě se děje

Další zprávy