Nick Cave míří do Prahy jako potměšilý bavič

tur
18. 5. 2008 12:55
Se svými Bad Seeds hraje v metropoli 24. května
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Bylo za pět sekund dvanáct, když Nick Cave ubrzdil své směřování mezi sladkobolné slintaly a revitalizoval vlastní schopnosti v projektu Grinderman.

Tento pobyt v kreativních lázních - jak se nakonec ukázalo na aktuálním čtrnáctém albu Dig, Lazarus, Dig !!! - zachránil i celou tvorbu domovských Bad Seeds. O tom, jakou změnou si prošel rezident australské rockandrollové síně slávy, se bude moci pražské publikum přesvědčit samo - 24. května v Areně HC Sparta.

Právě zahájené evropské turné stojí především na nové desce a zachycuje Nicka Cavea v interesantním okamžiku kariéry. Vrátil se s tvrdším, kytarovějším zvukem bez piána a začal si opětovně naplno - ale přitom s nadhledem - užívat rozmáchlých rockových figur a postojů, u nichž se tváří tak samozřejmě, jako kdyby si dělal z kňouralů legraci odjakživa.     

Začal karikovat, ironizovat a sebeironizovat většinu klišé, která jsou s ním spojená. Včetně těch nejhýčkanějších, milostných a biblických.

Nick Cave - More News From Nowhere

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

To ostatně dokumentuje i stripteasový klip k čerstvému druhému singlu More News From Nowhere. Jeho titul inspirovala kniha anglického univerzálního umělce a spisovatele Williama Morrise kombinující utopický socialismus a lehké sci-fi prvky.  

Foto: Steve Gullick
Čtěte také:
Nick Cave není žádný lazar

Grinderman Cave drtí skály a láme čas
Šťastný je Cave se svými Small Seeds

Zpěvák, který si autorský blok vykládá jen jako nedostatek důvěry ve vlastní schopnosti, na Lazarovi vzal vítr z plachet svým kritikům, protože se vlastně šibalsky zařadil mezi ně; a přefoukl všechna gesta, která z něj činí logo rozervaného tvůrce.

Legrační nalepovací knír si nechal narůst doopravdy, čímž se situoval někam mezi Charlieho Chaplina a kriminalistu Schimanského, vstal od romantického klavíru a nebojí se ventilovat žádnou trapnost, jež přináší krize středního věku. Žertuje o barvených vlasech i sexuálním apetitu.

Foto: Aktuálně.cz

"Pamatuji se, že když jsem ještě dávno v kostele slyšel Lazarův příběh, byl jsem jím rozrušen a vzbuzoval ve mně obavy. Vlastně mě traumatizoval. Samozřejmě máme všichni v úctě jeden z největších zázraků, které Ježíš učinil, ale já jsem se nemohl ubránit myšlenkám na to, jak se asi Lazar sám cítil," popsal Cave na svých oficiálních stránkách koncept titulní skladby Dig, Lazarus, Dig!!!

Ovšem hned dodal, že on sám situuje Lazara do New Yorku, aby písni dodal správnou vibraci a současný nádech. A vzápětí zmiňuje mága Harryho Houdiniho, který byl podle něj po Lazarovi druhým největším mistrem úniků z neřešitelných uvěznění. Jak moc navážno tohle může být?

Během letního turné Bad Seeds ovšem Cave nezanevře ani na odlehčenou formaci která mu dala znatelně pochopit, že když zastře svoji ublíženost cynismem, docílí dnes přesvědčivějšího sdělení než plačky.

Grinderman vystoupí na vybraných festivalech po celé Evropě, dokonce se spekuluje o nahrávání nového alba do konce roku 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy