Nejstahovanější je Aneta Langerová

gra, ČTK
17. 7. 2007 13:30
Nová hitparáda má první vítěze
Foto: Sony BMG

Praha - Aneta Langerová a její Malá mořská víla z desky Dotyk obsadila první místo v nově ustavené hitparádě vycházející ze statistik písní a skladeb stažených posluchači z internetu. Vyhlašuje se každé třetí pondělí v měsíci.

Žebříček teď poprvé zveřejnila hudební televize Óčko. Druhá nejúspěšnější byla v uplynulém měsíci zpěvačka Nelly Furtado a třetí Lucie Vondráčková.

"Zatím uvádíme v naší půlhodince nového pořadu první desítku. Možná, že na podzim dojdeme až k pětadvaceti místům. Ne vždycky ale existuje ke každé skladbě videoklip," říká k "pilotnímu vysílání" Stanislav Zdílna.

Nová televizní, rozhlasová a internetová hitparáda nejstahovanějších skladeb čerpá ze statistik české sekce Mezinárodní federace fonografického průmyslu IFPI, která kromě hranosti jednotlivých singlů na rádiích a prodeje CD nově sleduje frekvenci stahování hudby z dostupných hudebních portálů v Česku.

Žebříček vytvořený pro potřeby nového pořadu se však od oficiálních tabulek IFPI zčásti může lišit: není razen podle stažených písní, ale podle interpretů. Navíc zatím nezveřejňuje počty downloadů; nabízí tak sice zajímavé, ale stále nepřesné srovnání mezi kamennými obchody a internetem. A ve vsýledku je spíš podporou pro nové prodejní kanály.

Stahování hudby prostřednictvím internetu je v Česku legálně možné od konce loňského roku, kdy své služby posluchačům nabídly portály i-legalne.cz a allmusic.cz.  Letos se začala přidávat i hudební vydavatelství.

Foto: Aktuálně.cz
    

Už od srpna ale mají být na internetové stránce IFPI přístupné pro veřejnost oficiální výsledky stahování hudby. Prostřednictvím internetu je IFPI sleduje pro potřeby svých členů už několik měsíců.

Aneta Langerová vede s květnovou novinkou Dotyk už sedm týdnů tuzemskou CD hitparádu.  Prodala přes 30 tisíc nosičů, což je na české poměry velké číslo, ale na debut první vítězky SuperStar to zdaleka nestačí. Desky se tenkrát prodalo 120 tisíc kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy