Nejlíp řve na anglické fotbalisty rapper Dizzee Rascal

Karel Veselý
15. 6. 2010 8:00
Žebříčky ovládla čutálisticky popová horečka
Foto: metro.co.uk

Londýn - Jsou dvě věci, které Britové nejvíce milují a jež pro mnohé symbolizují jejich povahu - fotbal a pop. Obě záliby se spojují ve fotbalových hitech, které při každém velkém turnaji zaplaví britské hudební žebříčky. A letošní turnaj v Jižní Africe nemůže být výjimkou.

Rooney a spol. vstoupili do turnaje v sobotu nemastnou remízou se Spojenými státy, fanoušci z kolébky fotbalu přesto věří, že se tým dostane až do finále. Jejich víru posilují fotbalové hity, s nimiž můžou fandit i nakupováním hudby v digitálních obchodech.

Foto: Reuters

Hity s fotbalovou tématikou okupují celou pětinu aktuální Top 40 a rapper Dizzee Rascal se s fotbalovým pokřikem Shout! vyhoupl rovnou na číslo jedna. Stal se historicky pátým fotbalovým hitem, který to dokázal.

Simon Cowell vyrobil hit

Na rozdíl od minulých let anglický fotbalový svaz letos oficiální hymnu týmu nevyhlásil; prý se chce vedení reprezentace „soustředit plně na fotbal". O uši fotbalových davů se tak mohou ucházet desítky fotbalových skladeb, které v útoku na žebříček stojí na stejné startovní pozici.

Nebo to tak alespoň mělo být. Jenže na poslední chvíli vstoupil do hry Simon Cowell. Televizní producent a porotce talentových soutěží X-Factor nebo Britain's Got Talent je nejvlivnějším mužem současného popu a vyrobit fotbalový hit pro něj byla snadná záležitost. Stačilo zavolat rapperovi Dizzee Rascalovi a herci Jamesi Cordenovi, kteří pod hlavičkou projektu Shout For England natočili coververzi skladby Shout, novovlnného hitu Tears For Fears z roku 1984.

Skladba si odbyla premiéru na finálovém večeru soutěže Britain's Got Talent minulou neděli a ve středu se začala prodávat v digitálních obchodech. O pět dní později už vládla britské Top 40.  Pro Rascala je to už pátý hit číslo jedna za poslední dva roky. Jeho poslední singl Dirtee Disco vedl žebříček před dvěma týdny.

Shout For England vyjde na fyzických nosičích 21. června, ale jak dlouho vydrží na čísle jedna, rozhodne také anglická jedenáctka na jihoafrických hřištích. Rascalovi a Cordenovi se rýsuje nebezpečný soupeř i v podobě hitu Waving Flag somálsko-kanadského rappera jménem K'naan, který poskočil na třetí příčku.

Rooney se vzteká poté, co v dresu Anglie nepoměnil šanci před brankou Brazílie.
Rooney se vzteká poté, co v dresu Anglie nepoměnil šanci před brankou Brazílie. | Foto: Reuters

Povedené skladbě pomáhá častá rotace v reklamách hlavního sponzora šampionátu. K'naan připravil dvanáct regionálních verzí a už vyskočil na jedničku v Německu, Švýcarsku nebo Rakousku. Ve světovém žebříčku patří skladbě číslo devatenáct.

Oficiální hymna šampionátu Waka Waka (This Time For Africa) od Shakiry a Freshlyground naopak nechává Brity v klidu; patří jí až číslo 23. Lépe je na tom i sedmašedesátiletý Terry Venables, bývalý trenér anglické reprezentace, který nečekanou pěveckou kariéru startuje se skladbou If I Can Dream.

Za úspěchem stojí televizní reklamní spot na bulvární deník The Sun, který dal dohromady překvapivě solidního zpěváka Venablese s šedesátičlenným Královským filharmonickým orchestrem a sborem, v němž nechybí jeho kolegové Harry Redknapp a Ian Wright.

Zpívající fotbalisté

Oficiální skladby nemusí být vždy také nejúspěšnější, o čemž se při minulém fotbalovém šampionátu přesvědčili Embrace: jejich singl World At Your Feet jen prošuměl.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Formulka na výrobu fotbalového hitu je přitom vcelku jednoduchá - skladba musí mít nosný refrén, který můžou skandovat davy na stadionu, a pokud možno reference na slavné okamžiky dotyčného týmu.

Právě vzpomínka na jediný zlatý šampionát pro Anglii v roce 1966 dostal na číslo jedna o čtyři roky později skladbu Back Home, kterou nazpíval anglický tým chystající se tehdy na obhajobu do Mexika. Dostali se jen do čtvrtfinále, nicméně skladba tři týdny vedla žebříček.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Šampionát otevřou americké hvězdy, Afričané protestují

Pak měla Anglie hubenější fotbalové léta; dvakrát se na turnaj ani neprobojovala a tak nebylo o čem zpívat. Všechno se změnilo v roce 1990, kdy tým s Linekerem a Gascoinem doprovázela na turnaj do USA skladba New Order World In Motion. Do žebříčků se dodnes pravidelně vrací při každém větším turnaji; v aktuálním pořadí jí patří číslo 24.

Zdaleka největším fotbalovým hitem je ale skladba Three Lions, kterou v roce 1996 natočili Lightning Seeds a komici Baddiel a Skinner u příležitosti v Anglii konaného evropského šampionátu.

Dostala se na číslo jedna i o dva roky později, kdy provázela Angličany k dalšímu světovému turnaji ve Francii. Tehdy „tři lvíčci" těsně porazili jiný fotbalový hit - skladbu Vindaloo, kterou pod hlavičkou projektu Fat Las napsali basák Blur Alex James a komik Keith Allen.

Three Lions se dostali do Top 10 ještě v roce 2006 a patří mezi třicet nejúspěšnějších singlů v Británii všech dob (prodej kolem dvou milionů kusů). Ačkoliv Frank Skinner prohlásil, že letos už ji resuscitovat nebudou, nakonec vznikla ještě jedna verze, v níž zpívají také Robbie Williams a komik Russell Brand.

Předávání hudebních cen NRJ - Robbie Williams
Předávání hudebních cen NRJ - Robbie Williams | Foto: Reuters

"Často mě žádali, abych napsal fotbalovou skladbu, ale vždycky jsem odmítl, protože bych nikdy nepřekonal 3 Lions - a tak jsem moc rád, že můžu být součástí nové verze," říká Williams.

Vznešení Angličané

V aktuálním pořadí patří skladbě čtrnáctá příčka, v první stovce je ještě jejich pět dalších verzí. První verš „Ještě pořád věříme" vyjadřuje naději anglických fanoušků, že letos se to po čtyřiceti čtyřech letech třeba podaří.

Letos je to také poprvé, co do britského žebříčku během šampionátu mohou zasahovat skladby vydané jen v digitální podobě. Proto je zástup tématických hitů skutečně dlouhý. Je v něm třeba někdejší hvězda X-Factoru Chico s novou verzí svého hitu číslo jedna It's Chico Time přejmenovanou na It's Football Time. Nebo křesťanský písničkář Gerry Asmus s upřímně dojemnou It's Our Game, jež na YouTube doprovází krásně amatérský videoklip.

Kuriozitou je skladba World Cup Anthem 2010, ve které do řevu diváků přednáší herec Rik Mayall (autor anarchistického sitcomu Mladí v partě) slavný proslov z Shakespearova Jindřicha V. o "vznešených Angličanech".

Fotbalové hity zasáhly i albový žebříček. Kolekce „čutacích" hitů England je na pětce, výběr England Forever na devítce; do Top 40 se dostaly ještě dvě další tematické desky. Žebříček ovšem vede Christina Aguilera s novinkou Bionic.

Angličané jsou ovšem zatím ve fotbalové horečce v hudebních žebříčcích trochu osamělí. Oficiální album světového šampionátu Listen Up! se Shakirou a R Kellym se nevešlo do první americké dvoustovky, ale díky jihoafrickým interpretům mu patří alespoň číslo jedna v žebříčku desek žánru world music. Album se také podívalo do Top 30 v Mexiku.

 

Právě se děje

Další zprávy