Šampionát otevřou americké hvězdy, Afričané protestují

Karel Veselý
8. 6. 2010 20:25
FIFA provádí kulturní kolonialismus, říkají
Shakira přijíždí do Johanesburgu
Shakira přijíždí do Johanesburgu | Foto: Reuters

Praha - Na čtvrtečním zahajovacím ceremoniálu letošního světového šampionát ve fotbale vystoupí na stadionu v čtvrti Soweto Alicia Keys, Black Eyed Peas nebo Shakira, která zazpívá oficiální hymnu Waka Waka (Time For Afrika).

Doprovod ji bude dělat jihoafrická skupina Freshlyground. Držitelé čtyř výročních cen SAMA (South African Music Award) z roku 2008 budou ovšem jedni z mála zástupců pořadatelské země na ceremoniálu, který budou prostřednictvím přenosů sledovat stamilióny lidí na celém světě.

Foto: www.5sm.co.za

Zatímco před čtyřmi lety otevírali šampionát v Německu domácí hvězdy, tentokrát organizátoři zvolili spíše tváře známé v globálním měřítku a vysloužili si za to kritiku jihoafrických osobností.

"Kultura a sport hrály důležitou roli v boji proti apartheidu. Naši umělci nám dávali sílu bojovat. Měli jsme šanci oslavit jejich historickou roli, ale místo toho se k nim zachovali přehlíživě," prohlásil mluvčí organizace Creative Workers' Union - herec Mabutho "Kid" Sithole pro britský deník Observer.

Kulturní kolonialismus?

„Nazývejme to kulturním kolonialismem toho nejhrubšího druhu. FIFA skrze svého amerického promotéra prakticky vnutila pořadatelům svůj kulturní program, který má jen málo společného s Jižní Afrikou," tvrdí kupříkladu britský publicista Craig Duncan, znalec africké hudby pracující pro české Rádio Wave.

Pořadatelskou zemi budou na večeru dále zastupovat mladá rocková skupina BLK JKS, pop-rockoví The Parlotones a populární písničkář Vusi Mahlasela. Společně s nimi vystoupí také další africké hvězdy: Angelique Kidjo z Beninu několik let žijící ve Francii, Vieux Farka Touré z Mali a jeho krajané - nevidomá hvězdná dvojice Amadou & Mariam a u nás dobře známí Tinariwen.

Stejně bouřlivou reakci vyvolalo rozhodnutí organizačního výboru natočit oficiální album šampionátu Listen Up! jako kolekci písní amerických hvězd s jihoafrickými umělci jako pouhým doprovodem. Filmař Lee Hirsch (autor oceňovaného dokumentu Amandla! - A Revolution in Four-Part Harmony) to v rozhovoru pro časopis Billboard označil za "urážku každého jihoafrického interpreta".

Foto: Reuters

„Zdá se, že v Africe nejsou žádní skuteční hudebníci, a proto američtí promotéři najatí FIFA museli dát dohromady tak geniální umělce, jako jsou Shakira, R Kelly, Pitbul a Dario G, aby zastupovali černý kontinent," komentuje ironicky situaci Duncan.

Z desky pochází i výše zmíněná oficiální hymna šampionátu - Waka Waka v podání kolumbijské zpěvačky Shakiry a skupiny Freshlyground. Energická píseň je postavená na motivu z kamerunského hitu Zangaléwa, který v roce 1986 nazpívalo trio Golden Sounds a dodnes se po celé Africe používá jako pochodová hudba ve školách i v armádě.

Návrat do 19. století

Původní skladba měla sarkastický tón namířený proti důstojníkům, kteří kolaborovali s francouzskou okupační vládou. V Jižní Africe se ale hit Skakiry zatím nesetkal s příliš velkým ohlasem, podle AP ho dokonce odmítají hrát místní rádia.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jihoafrický kulturní magazín Mahala rozhodnutí nechat Shakiru zpívat starou africkou píseň srovnává dokonce s minstrelskými vystoupeními z 19. století, při nichž si bílí zpěváci černili tvář a nepříliš lichotivě napodobovali afro-americkou kulturu.

V souvislosti s klipem k songu Waka Waka pak další komentáře připomínají první zvukový film Jazzový zpěvák, ve kterém si natřel herec Al Johnson tvář krémem na boty. Stejně se totiž ve videu vylepšila Skahira.

Foto: Aktuálně.cz

„Je více než jasné, že přes marketingové prohlášení o velké události pro Afriku se fotbalový šampionát pod taktovkou FIFA stává pantomimou oslavy všeho afrického," píše Andy Davis na webové stránce časopisu Mahala.

Pseudoafrický hit Shakiry bude mít velkou konkurenci v písních, které se budou protáčet v tematických reklamách. Týká se to především skladby Waving Flag somálsko-kanadského rappera jménem K'naan. Jeho loňský hit z desky Troubadour byl vybrán jako oficiální skladba kampaně hlavního sponzora šampionátu - firmy Coca Cola.

Píseň o somálském boji za svobodu se dočkala nového remixu obrušujícího politický text a také dvanácti regionálních verzí, v nichž se ke K'naanovi přidávají místní rappeři. Kouzlu chytlavé skladby už podlehli v Německu, Švýcarsku a Rakousku, kde aktuálně vede žebříček.

Dalším konkurentem Shakiry bude původem senegalský zpěvák Akon, jehož píseň Oh Africa si ke kampani vybrala firma Pepsi Cola. Skladbu doplňuje zpěvačka Keri Hilson i jihoafrický sbor Soweto Gospel Choir a ve videoklipu se objevují fotbalové hvězdy Thierry Henry, Didier Drogba, Kaká nebo Fernando Torres.

Ani bez soupeřů by to ale Shakira neměla lehké. Jak ukazuje historie, oficiální skladby šampionátu se málokdy trefí do masového vkusu diváků této sportovní události. Kdo si například dnes pamatuje na Zeit, dass sich was dreht/Celebrate the Day - hymnu minulého šampionátu, kterou nazpíval Herbert Grönemeyer a zmíněné duo Amadou & Mariam?

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy