Česká a zahraniční alba roku 2015: Vybrali jsme nejlepší letošní desky

Kultura Kultura
Aktualizováno 27. 12. 2015 21:05
Rok 2015 v hudebních prodejích sice ovládla Adele, recenzenty Aktuálně.cz ale nejvíce bavil americký hip hop a melancholický písničkář Sufjan Stevens. Na domácí scéně zabodovala brněnská kapela Květy, písničkář Kittchen a David Koller.
VR/Nobody
VR/Nobody | Foto: Facebook.com/vrnobody

Nejlepší domácí alba podle Katky Novákové

1. VR/Nobody - Yet

Dvojici Jakub Strach a Václav Strach se povedlo přijít s něčím neokoukaným, výrazným, a přitom líbivým. Produkci si vzal na starosti kompletně Jakub (aka DJ NobodyListen) - nutno podotknout, že letos oslavil teprve 21. narozeniny. Hodí se použít známé klišé, že když to "nezní česky", je to úspěch. Opak je ale pravdou, tahle deska nasadila tvář české alternativní elektronické scéně za rok 2015.

2. Ghost of You - The Glacier and The City
3. Klara - Home
4. Deaths - Under Old Sun (EP)
5. Boy Wonder & Teen Sensations: Radical Karaoke

Foto: Reuters

Nejlepší zahraniční alba podle Katky Novákové

1. Florence and The Machine - How Big, How Blue, How Beautiful

Deska naplňuje náladou podstatu Florence Welch a nabízí precizně vypilované a přitom skvěle osobité písně. Florence si v textech stále pohrává s fixací na zemské živly a ráda se zaplétá se smrtí, není to už ale taková depka jako na předchozích nahrávkách. V kombinaci se zažitou živou prezentací alba na festivalu Glastonbury jde rozhodně o nejsilnější desku letošního roku v mainstreamovém žánru.

2. Jamie XX - In Colour
3. The Libertines - Anthems For A Doomed Youth
4. Skrillex & Diplo - Skrillex & Diplo Presents Jack Ü
5. Editors - In Dream

 

Právě se děje

Další zprávy