Neidealizuje. Film o Ivanu Královi ukáže syrovost hudebnického života

ČTK Kultura ČTK, Kultura
30. 4. 2023 13:18
Česká televize tuto středu 3. května uvede dokument režiséra Šimona Šafránka o rockerovi a producentovi Ivanu Královi. Snímek nazvaný Ivan – Král tří akordů je sestaven z nahrávek telefonátů, které s Králem pořídil hudební novinář Honza Vedral, a dosud neznámých archivních záběrů, často natočených samotným hudebníkem.
David Bowie (na snímku vpravo) mu připadal jako normální inteligentní kluk. "Nebyl to žádný rocker od pohledu", napsal Ivan Král (vlevo). Snímek z 90. let, kdy mu tlumočil na tiskové konferenci.
David Bowie (na snímku vpravo) mu připadal jako normální inteligentní kluk. "Nebyl to žádný rocker od pohledu", napsal Ivan Král (vlevo). Snímek z 90. let, kdy mu tlumočil na tiskové konferenci. | Foto: Marek Smejkal

Dokument odvysílá stanice ČT art. Kromě Královy kariéry přiblíží českou hudební scénu a její celospolečenský přesah v 90. letech minulého století. Král, jenž spolupracoval mimo jiné s Patti Smith nebo Iggym Popem, zemřel před třemi roky jedenasedmdesátiletý v michiganském Ann Arboru.

Novinář Vedral sepsal jeho autorizovaný životopis nazvaný Neuvěřitelný Ivan Král, který vyšel roku 2019.

"Když jsme se začali o filmu bavit, byl už Ivan Král bohužel po smrti. Zaujalo mě ale, že Honza má desítky hodin jejich rozhovorů. A když se pak ukázalo, že existuje i Ivanův rozsáhlý domácí videoarchiv, přišlo mi, že by z toho šel udělat film: v podstatě život Ivana Krále očima a slovy Ivana Krále," popisuje režisér Šafránek.

Podle něj hlavní obtíž spočívala v tom, že když Král točil, nebyl vidět v obraze. "Velká výzva, kterou jsme pak společně se střihačem Šimonem Hájkem měli, tkvěla v tom, jak Ivana oživit, zhmotnit, aby se divák mohl vcítit do jeho emocí," dodává.

Tvůrci se nakonec pokoušejí vyprávět životní příběh jednoho muže a jeho tří osudových žen. Ukazují nejen neidealizovaný svět hudebnického života, ale také doby a okolního světa.

"Zatímco na stránkách knížky nebo v hudebních časopisech může muzikantský svět obecně působit jako vytesaný z mramoru, ve filmu se díky Šimonově důmyslné práci s archivy ukazuje jeho syrovost. Protože si Ivan všechno natáčel, vidíme, že i když byl rocková hvězda, která psala dějiny, jeho život a reálie, ve kterých se pohyboval a které ho formovaly, byly leckdy kruté a zdaleka ne tak jednoznačné," říká scenárista a novinář snímku Honza Vedral, jinak šéfredaktor časopisu Headliner a předseda České hudební akademie, která uděluje ceny Anděl.

Král se po emigraci do Spojených států prosadil jako muzikant v New Yorku a stal se součástí tamní nezávislé scény. Hrál a natáčel s Patti Smith Group, byl kapelníkem Iggyho Popa a jeho písně měli v repertoáru i David Bowie nebo U2.

V 90. letech se začal vracet do rodného Česka, kde se stal vyhledávaným producentem a koncertním umělcem. Právě kniha, kterou o něm napsal Honza Vedral, z jeho obrazu smazává nános mytologie a "jsou vidět slepá místa, doby, kdy to prostě nešlo: kdy Král sice hrál nebo natáčel, ale nikdo o to nejevil zájem. Kdy se hudbou neuživil, a tak dělal všechno možné", napsalo Aktuálně.cz. Podle něj Králův příběh čítal stejně vzestupů jako pádů.

 

Právě se děje

Další zprávy