Na Kubě zemřel kytarista Buena Vista Social Clubu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 7. 2011 21:43
Držiteli Grammy Manuelu Galbánovi bylo 80 let
Foto: Aktuálně.cz

Havana - Ve věku 80 let zemřel v kubánské metropoli Havaně Manuel Galbán, kytarista slavného hudebního uskupení Buena Vista Social Club. Kubánský deník Granma informoval, že hudebník ve čtvrtek podlehl srdečnímu záchvatu.

Galbán se narodil v roce 1931 ve východokubánské Gibaře v rodině, která žila hudbou. Kariéru zahájil už ve 13 letech. V roce 1963 se stal členem skupiny Los Zafiros, která mísla calypso, bolero i rock s místní hudbou filin a na Kubě patřila k nejznámějším. Když se skupina v roce 1972 rozpadla, tři roky šéfoval kubánskému národního souboru a poté založil kapelu Batey.

Světově proslulým se ale Galbán stal fakticky až s projektem amerického kytaristy Ry Coodera, který znovu objevil celou jednu "ztracenou" generaci kubánských umělců. Uskupení Buena Vista Social Club proslavilo kubánský hudební styl son a získalo koncem 90. let Grammy.  Dokument režiséra Wima Wenderse o realizaci projektu Buena Vista Social Club pak získal nominaci na Oscara.

Před Galbánem zemřela už řada členů skupiny, drtivá většina z nich ve vysokém věku - mezi nimi pianista Rubén González, zpěváci Ibrahim Ferrer, Pío Leyva či Compay Segundo.

Stejně jako řada z nich, i Galbán vydal po úspěchu Buena Visty nahrávku pod svým jménem. V roce 2003 nahrál s Cooderem desku Mambo Sinuendo, která následující rok vyhrála Grammy za nejlepší popové instrumentální album.

 

Právě se děje

Další zprávy