Na Bohemia Jazzfestu poprvé zaznělo portugalské fado

ČTK ČTK
11. 7. 2023 21:48
Na Bohemia Jazzfestu poprvé zaznělo portugalské fado

Úvodní den 18. ročníku Bohemia Jazzfest toto úterý v Královské zahradě na Pražském hradě zakončilo vystoupení portugalského zpěváka stylu fado Camaného. Doprovodilo jej kvarteto. Koncert sledovaly stovky lidí, mnozí pojali posedávání a polehávání na trávnících jako piknik.

Stěžejním nástrojem fada je guitarra portuguesa, kytara ve tvaru slzy s dlouhým krkem a 12 kovovými strunami. V Praze na ni hrál José Manuel Neto. "Fado na Bohemia Jazzfestu zaznělo poprvé," upozorňuje pořadatel akce, sám kytarista Rudy Linka. Vstup byl jako tradičně zdarma.

Ochranný svaz autorský zároveň na Bohemia Jazzfestu předal cenu za nejlepší jazzovou skladbu autora do 35 let. Vítězem se stal Martin Konvička s kompozicí Tsumaranai. Dostal šek v hodnotě 40 tisíc korun. "Výhru nejpravděpodobněji použiji na hudební vybavení či nahrávání ve studiu," uvedl.

Festival pokračuje tuto středu na nádvoří plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla, následně se přesune do Hluboké nad Vltavou, Prachatic, Domažlic a vyvrcholí 17. až 18. července na Moravském náměstí v Brně. Cílem je propagovat světový jazz.

 

Právě se děje

Další zprávy