Monkey Business uctí 1. máj zakázanými protest songy

Kultura Kultura, Red Kul
1. 5. 2009 10:30
Na koncertě v pražské Arše zazní rap i Hey Jude
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Koncertem coververzí „zakázaných písní" plánují Monkey Business oslavit 1. máj na akci s názvem 5 let bez hranic, 20 let bez opony v pražském divadle Archa. Vystoupení bude součástí projektu Cirkus totality.

Jedním z potenciálních vrcholů koncertu by se symbolicky měla stát píseň Hey Jude, kterou s českým textem  - známým z podání Marty Kubišové - zazpívá Tonya Graves.

Kapela si na pódium přizve i hosty. Koncert si totiž klade za cíl hudebně spojit jak starší generaci, kterou se totalitnímu režimu nepodařilo zlomit, tak tu mladší, která se se socialismem setkala jen krátce.

Foto: Aktuálně.cz

Společně se tak na prvního máje v Arše s Monkey Business představí Vladimír Mišík, Vlasta Třešňák, Vladimír Metra, Tony Ducháček, Jaroslav Hutka, Michal Ambrož nebo Pavel Zajíček, ale doplní je i rappeři James Cole a Orion, který předvede 1985 od PSH.

"17. listopad 1989 je jedna z nejklíčovějších událostí mého života, proto jsem s velkou chutí přijal pozvání na přípravu tohoto koncertu," komentuje Roman Holý účast na pátečním koncertu, pro který s Monkey Business připravil výběr písní.

„Některé písničky zazní takřka identicky jako originál, u některých jsme se naopak odvázali až běda," říká Holý a zpěvák Matěj Ruppert dodává: „Těšíme se, že se sejdeme na pódiu se střelci, kteří neváhali riskovat své jistoty a bojovali s režimem dlouhou dobu v naprostém undergroundu."

„Datum 1. května jsme pro rozjezd zvolili záměrně. Znamená pro nás výročí, pět let od toho, kdy bývalé totalitní státy svým vstupem do Evropské unie definitivně potvrdily nový směr, kterým se po roce 1989 vydaly," říká Kateřina Riley ze společnosti Opona.

Ta stojí za Cirkusem totality, který chce připomenout 20. výročí pádu železné opony a výročí také patřičně oslavit. Principálem celé akce je Ondřej Cihlář.

Příspěvěk na webu Nezapomeňte.cz: Když se moji rodiče v roce 1977 byli podívat na budování jižního města, dobře se bavili. Říkali si, že v paneláku nikdy neskončí. O pár let později, se dvěma miminy na krku, bez konexí a stranické příslušnosti, jim stát opravdu přidělil panelákovou jednotku. Díky Bohu alespoň na Žižkově!
Příspěvěk na webu Nezapomeňte.cz: Když se moji rodiče v roce 1977 byli podívat na budování jižního města, dobře se bavili. Říkali si, že v paneláku nikdy neskončí. O pár let později, se dvěma miminy na krku, bez konexí a stranické příslušnosti, jim stát opravdu přidělil panelákovou jednotku. Díky Bohu alespoň na Žižkově! | Foto: Cirkus totality

„Od Opony vyšel základní impuls: zrealizovat kulturní projekt, který by především generaci narozené po převratu přiblížil život v totalitě - a pokud možno tak, aby se výsledek nezhustil do banální zkratky, že během totality nebyly banány, nemohlo se cestovat, ale jinak to vlastně celkem šlo," říká třicetiletý absolvent DAMU, spoluzakladatel kultovního divadla Vosto5 a znalec tzv. „nového cirkusu".

Jeho nejnovější Cirkus tvoří pět podprojektů: divadelní inscenace Osobní anamnéza režisérky Petry Tejnorové v Experimentálním prostoru Roxy/NoD - kde bude k vidění i model výstavně-zážitkového areálu Trenažéru totality.

Další součástí je Kalendárium totality, volně přístupná putovní výstava, která na ploše stylizované autobusové zastávky nabízí srovnávací přehled dějinných zlomů v totalitní minulosti čtyř středoevropských států - v Československu, Polsku, Maďarsku a Německé demokratické republice. Nyní je k vidění na náměstí Republiky.

Součástí je i právě vydaná kniha Věčné časy, jež vznikla ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla, ale také Metodické listy a zásobník témat, které mají pomoci pedagogům při výuce o české totalitní historii a materiálů k výuce a diskusím se studenty.

Čtěte také:
Cirkus totality nemá rodiče odsoudit, ale pochopit

 

Právě se děje

Další zprávy