Měsíčník Mojo vyznamenal Yoko Ono za přínos hudbě

Pavel Turek, tur
12. 6. 2009 11:40
John Lennon by jí prý řekl: Dyť jsem ti říkal
Foto: Reuters

Londýn - K nejvíce cenám měl namířeno loňský objev kritiků i alternativního publika Fleet Foxes. Nakonec z vyhlašování Mojo Awards odešel seattlský kvintet jen s jednou: za nejlepší koncertní kapelu, kde ovšem porazil i takové institucionalizované konkurenty jako Radiohead nebo Leonarda Cohena. 

Manchesterští Elbow, kteří měli dvě nominace, získali trofej pouze za skladbu roku One Day Like This;  stejně tak Paul Weller proměnil ze dvou šancí pouze tu na nejlepší album roku.

Anketa, jež se vyhlašovala ve čtvrtek v londýnské Brewery, kombinovala čtenářské hlasování s redakčním výběrem. Ten reprezentovalo ocenění za celoživotní přínos hudbě pro Yoko Ono. „Možná byla vdaná za nejslavnějšího muže na světě, ale byla to i ona sama, kdo měl ohromný vliv na podobu současné hudby," zdůvodnil výběr šéfredaktor Phil Alexander.

„Nikdy bych nečekal, že ke mně budou lidé tak vřelí, když se objevím na pódiu," reagovala Yoko Ono na cenu. Když se jí novináři zeptali, jak by asi John Lennon reagoval na to, že si dnes přebírá bilanční ocenění, odpověděla: „Řekl by: Dyť jsem ti to říkal. Byl jediný, kdo opravdu věřil v moji práci a propagoval ji."  Zároveň také poděkovala časopisu Q za to, že odměnit zrovna ji, bylo odvážné rozhodnutí. 

Fleet Foxes
Fleet Foxes | Foto: Aktuálně.cz

Yoko Ono do Londýna dorazila z benátského bienále. Tady pro změnu převzala Zlatého lva za celoživotní přínos výtvarnému umění a při vernisáži monstrpodniku spolu se vým synem Seanem a jeho přítelkyní Charlotte Kemp Muhl předvedla instalaci Antons Dream.

Její hudební kariéra je méně jednoznačná - už proto, někteří fanoušci Beatles ji dodnes označují za tu, která rozeštvala slavnou kapelu. Nicméně za velkého fanouška Yoko Ono se ve čtvrtek prohlásil i producent Mark Ronson (Amy Winehouse, Duran Duran), který v neděli vystoupí na londýnském Meltdown festivalu jako člen Plastic Ono Bandu.

Na cenách poměrně konzervativního měsíčníku Mojo, jenž vychází od roku 1993 a na rozdíl třeba od konkurenčního Q se věnuje tradiční rockové hudbě a jejím pionýrům typu Beatles, Led Zeppelin či Boba Dylana, se v kompletní sestavě poprvé před koncertním reunionem objevili i Blur. Ti převzali cenu za to, že jsou „inspirací."

Foto: Michal Rejzek
Čtěte také:
White Lies: Kapela ti dá víc než univerzita
Manic Street Preachers se zachránili autotransfuzí
Prestižní Mercury Prize vyhráli Elbow

Cenu za vzpurnost pak získali Manic Street Preachers, kteří právě vydali album Journal for Plague Lovers coby poctu svému zmizelému kytaristovi Richey Jamesovi. Baskytarista Nicky Wire na to konto poznamenal, že pokládá za výkon být dvacet let upsaný stejnému velkému labelu a pořád být chápán jako nonkonformista.

Objevem roku se stalo trio White Lies, které minulý týden vystoupilo na táborském Planet Festivalu. Stylově si cenu převzali z rukou členů New Order - a aby toho joy-divisionovského vzpomínání nebylo málo Vision Award získal režisér Grant Gee za svůj lakonicky pojmenovaný dokument Joy Division, v němž prolnul raritní archivní záběry s aktuálními rozhovory.

 

Právě se děje

Další zprávy