Prestižní Mercury Prize vyhráli Elbow

tur
10. 9. 2008 10:40
Je to nejlepší věc, která se nám přihodila, říká kapela
Mercury Prize 2008 - Elbow
Mercury Prize 2008 - Elbow | Foto: Reuters

Londýn - Po mnoha ročnících, kdy byla britská Mecury Prize radarem nových jmen a výjimečných zjevů, překvapila porota úterním rozhodnutím. Cenu za nejlepší britské album posledních měsíců připadla zemité barové kapele Elbow.

Nejde rozhodně o žádné nováčky, neboť cenu získali za čtvrtou desku The Seldom Seen Kid a prestižní trofej přichází v době, kdy manchesterská pětice slaví 18 let od založení. Elbow byli na Mercury Prize poprvé nominovaní už v roce 2001 a od té doby zůstali stálými oblíbenci kritiků.

"Vím, že bych měl zachovat klid a říct jen něco rezervovaného, ale tohle je doslova ta nejlepší věc, která se nám kdy přihodila," prohlásil v děkovné řeči zpěvák Guy Garvey na ceremoniálu v londýnském Grosvenor House Hotel.

Elbow - The Bones Of You

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Elbow v souboji o 20 tisíc liber, které k ceně patří, vyřadili konkurenci jedenácti protivníků, mezi nimiž figurovala taková jména jako legenda Radiohead, komerčně úspěšná Adele nebo sázkaři favorizovaná dub-stepová hvězda Burial.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Mercury Prize získávají Klaxons, retrohudba budoucnosti
Arctic Monkeys získali cenu Mercury

Ale nedá se říci - ani podle předchozích tipů bookmakerů - že by Elbow byli outsideři. Porota Mercury Prize pouze přerušila mnohaletou tradici, kdy vyhrávali debuty nebo zjevení z čistého nebe - jako např. loni Klaxons a před nimi Arctic Monkeys, Franz Ferdinand, Dizzee Rascal nebo Antony and the Johnsons.

I podle letošního rozhodnutí stále platí, že panel producentů, muzikantů a hudebních novinářů vybírá nominovaná i vítězná alba čistě podle hudebního přínosu, a ne na základě prodejní úspěšnosti.

Mercury Prize 2008 - The Last Shadow Puppets
Mercury Prize 2008 - The Last Shadow Puppets | Foto: Reuters

 Jeden z porotců - Conor McNicholas z týdeníku NME - o vítězné desce prohlásil, že se do ní člověk okamžitě zakouká a cítí se, jako kdyby se zamiloval. „Je neuvěřitelně emocionální, a přitom není zahleděná do sebe. To album je tak dobré, že se k němu budete vracet i po letech - a to se o některých jiných nominovaných říci nedá. Navíc Guy Garvey je hrdina, zpitý barový básník; a tato výjimečná aura jej obklopuje už léta."

The Seldom Seen Kid vyšlo letos v březnu a jedná se o zatím nejúspěšnější nahrávku Elbow, která se vyšplhala na páté místo britské žebříčku. Nyní se dá očekávat, že se do něj vrátí, protože Mercury Prize má díky neuvěřitelnému kreditu přesně tento povzbuzující efekt.

Své o tom vědí Antony and the Johnsons, neboť poté, co v roce 2005 vyhráli, vylétlo jejich I Am a Bird Now během jediného týdne ze 135. místa na 16. pozici - a v dalším až na pětku. Šlo o největší skok v dějinách Mercury Prize.

 

Právě se děje

Další zprávy