McCartney oslavil narozeniny rekordem

jps, AP
18. 6. 2007 15:00
Desce Memory Almost Full se daří více než dobře
Foto: Reuters

Londýn - Podle Guinessovy knihy rekordů nejúspěšnější hudebník v dějinách moderní hudby oslavil v pondělí 65. narozeniny a nadělil si stylový dárek. Jeho nejnovější sólové album Memory Almost Full se prodává výborně: za první týden si jej pořídilo 161 tisíc fanoušků, což je exbeatlův osobní rekord co se řadových sólových alb týče.

Nová sólová deska se stejně jako předchozí dočkala řady velmi příznivých recenzí; některé album řadí mezi vůbec nejpovedenější sólové práce. Mnohem více než náklonnost novinářů ovšem Cartneymu pomohl neotřelý marketingový plán, jak nové album k posluchačům dostat.

Foto: ČTK

Už nespolupracuje s vydavatelstvím EMI, své jedenadvacáté sólové album vydal prostřednictvím společnosti Starbucks Hear Music. Stal se tak prvním hudebníkem kavárenské stáje Starbucks, kterou každý týden navštíví 44 milionů lidí.
"Pravda je prostá. Musíte jít tam, kde jsou spotřebitelé. A ti typičtí stojí ve Starbucks a kupují si kávu," říká Mike McGuire z analytické společnosti Gartner Inc.

V roce 2001 se McCartney stal prvním zpěvákem v popových dějinách, který vydělal více než miliardu dolarů a dlouho byl i nejbohatší celebritou evropského hudebního průmyslu.

Všestranný umělec, který se věnuje i vážná hudbě, malířství i poezii, vegetarián a filantrop, jehož britská královna povýšila v roce 1997 do šlechtického stavu, se dvakrát oženil.

S první manželkou, fotografkou Lindou, která zemřela v dubnu 1998 na rakovinu prsu, prožil 29 let a přivedli spolu na svět tři děti - dcery Mary a Stellu a   syna Jamese. Podruhé se oženil v červnu 2002 s bývalou modelkou Heather Millsovou, která mu v říjnu 2003 porodila dceru Beatrici. Z miliardy mu ale asi ubyde; média teď stejně jako nová deska zajímá jejich rozvod.

 

 

Právě se děje

Další zprávy