Máša z Pussy Riot: K Zemanovi cítím soucit. A trenky nad Hradem mě pobavily

ČTK ČTK
30. 10. 2015 23:15
Marija Aljochinová, před časem vězněná členka ruské punkrockové skupiny Pussy Riot, mluvila v pátek v Jihlavě o svém projektu Zóna práva na ochranu lidských práv. Hovořila i tom, jak si na internetu našla vyjádření prezidenta Zemana k Pussy Riot. "Když jsem to poprvé slyšela v originále, tak jsem pocítila velký soucit k vašemu prezidentovi," řekla. Naopak ji pobavilo nedávné vystoupení české protestní umělecké skupiny Ztohoven s vyvěšením obřích rudých trenýrek nad Pražským hradem.
Foto: Reuters

Jihlava - Marija Aljochinová, před časem vězněná členka ruské punkrockové skupiny Pussy Riot, na pátečním Inspiračním fóru v jihlavském Domě kultury odborů mluvila o svém projektu Zóna práva na ochranu lidských práv a představila i některé své spolupracovníky. Uvedla, že se doma snaží vyvíjet tlak na to, aby se zlepšovaly podmínky ve věznicích, a také pomáhat lidem, kteří jsou persekvováni z politických důvodů.

"Když člověk vidí na vlastní oči, v jakém bezprávní se tam (ve vězení) žije - nemáme právo žít jako předtím a musíme pomoci hájit lidská práva," řekla Aljochinová. Ruské soudy ji poslaly na dva roky za mříže v roce 2012 spolu s další členkou Pussy Riot Naděždu Tolokonnikovovou. Na svobodu vyšly krátce před vypršením trestu. Potrestány byly za výtržnictví kvůli extravagantnímu vystoupení v moskevském pravoslavném chrámu, kde krátce před prezidentskými volbami zapěly punkovou modlitbu Bohorodičko, vyžeň Putina. Jeho videozáznam v pátek viděli i diváci v Jihlavě.

Prostředí kolem nás je nerudnější. Trápí mě, že ztrácíme nepsaná pravidla, s mikinou se na Hrad nechodí, vulgarismy do Hovorů z Lán nepatří, myslí si textař a filantrop Michal Horáček. | Video: DVTV

"Byla nám poskytnuta neuvěřitelná pomoc zvenku, cítili jsme se dlužníky a chtěli jsme pomáhat těm, kteří ještě sedí," řekla Aljochinová. Na dotaz, kolik je podle ní v Rusku politických vězňů, punkerka odpověděla, že ví asi o čtyřech desítkách případů pronásledovaných lidí.

Projekt Zóna práva podle Aljochinové ale v Rusku nedostal registraci jako organizace, proto byla podána žaloba k Evropskému soudu. Lidé zapojení do tohoto projektu se snaží pracovat tak, aby neporušovali zákony, mimo jiné sbírají dostupné informace o tamních nápravných zařízeních. Do Jihlavy Aljochinová přivedla na videu desetiminutový rozhovor s bývalým vězněm. "Chceme dělat takové rozhovory s vězni, bývalými vězni, a také navštěvovat věznice," řekla k chystaným aktivitám.

Režisér a kurátor Inspiračního fóra v úvodu dvouhodinové debaty Aljochinové připomněl negativní výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu Pussy Riot. Na plátně pak proběhl hudební spot se Zemanovými slovy. Aljochinová uvedla, že Zemanovo vyjádření našla na internetu. "A co k tomu říci? Když jsem to poprvé slyšela v originále, tak jsem pocítila velký soucit k vašemu prezidentovi," řekla. Naopak pobavilo ji nedávné vystoupení české protestní umělecké skupiny Ztohoven s vyvěšením obřích trenýrek nad Pražským hradem.

Zpochybňování státních symbolů je namístě, neměly by se klást na úroveň svatých předmětů, říká mluvčí a člen skupiny Ztohoven Petr Žilka. Akce je podle něj jen začátek. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy