Ji.hlava obnažuje rakouské sklepy, Rumsfelda i sešitá ústa

24. 10. 2014 8:30
Festival dokumentárních filmů v JIhlavě nabízí přehled o aktuálníc trendech dokumentu i šanci setkat se s mnoha inspirativními osobnostmi nejen ze světa filmu, ale také z oblasti lidských práv.
Ve sklepě.
Ve sklepě. | Foto: mfdf

MFDF Jihlava - Jihlava se od čtvrtka do úterý stává už po osmnácté Mekkou všech filmových fanoušků. Mezinárodní festival dokumentárních filmů představí nejen přehled aktuálních filmových novinek z domova a ze světa, ale nabídne šanci setkat se s mnoha inspirativními osobnostmi nejen ze světa filmu, ale také z oblasti lidských práv a občanského aktivismu.

Největší zájem jeví diváci tradičně o české novinky z uplynulého roku sdružené v soutěžní sekci Česká radost. Nabídka je letos nabitá a dokazuje, že boom tuzemského dokumentu stále nekončí. O provokace tu nebude nouze.

Netradiční povídková adaptace bestselleru Mariusz Szczygieła Gottland si už nějaká promítání odbyla na netradičních site-specific místech typu nákladového nádraží na Žižkově. Uvidíme, jak nesentimentální pohled pětice mladých režisérů na českou minulost zarezonuje v Jihlavě. Své diváky si už našel také Plán Benjamina Tučka – komprimovaná sonda do nitra pražského magistrátu děsí nekompetentností těch, co by z titulu své funkce měli zastupovat naše zájmy.

Toleranci publika k tabuizovaným tématům otestuje portrét mladého pedofila Danielův svět, který natočila Veronika Lišková. Mýty spojené s postavou disidentského mučedníka zase boří Libuše Rudinská ve snímku Pavel Wonka se zavazuje. Jeho kolega z protikomunistického odboje a saxofonista Plastic People je zase aktérem empatického portrétu Miroslava Janka Evangelium podle Brabence.

V Karlových Varech se v dokumentární soutěži promítaly další dva české snímky soutěžící i v Jihlavě. Jana Ševčíková se ve filmu Opři žebřík o nebe zaměřila na osobu charismatického slovenského faráře Mariána Kuffu, který v malé obci pod Tatrami během pár let z rozpadlé fary vybudoval velké komunitní centrum pro lidi v nouzi.

Martin Dušek se tentokrát zcela stáhl za kameru a v dokumentu K oblakům vzhlížíme natočil působivý portrét nezaměstnaného Rádi, jehož jedinou a největší zábavou je tuning. Film vypráví o ztracené bezprizorní mladé generaci, která marně hledá identitu v Evropě postižené krizí.

Ze světových dokumentů jistě stojí za to všechno, co dramaturgové po pečlivém výběru zařadili do soutěžních sekcí Opus bonum a Mezi moři. Z programu ale vyčnívá několik osvědčených jmen, které by měly být zárukou kvality.

Když se řekne Rakousko, člověku jako jedna z prvních asociací naskočí slovo sklep. Slavný režisér znepokojivých filmů Ulrich Seidl se do několika podzemních prostor svých rakouských spoluobčanů podíval a natočil mrazivou sondu do povahy našich jižních sousedů.

Titul zní jednoznačně: Ve sklepě. A najdou se v těch místech opravdu velké bizarnosti - například kroužek uctívačů Adolfa, který na světle plní funkce komunálních politiků...

V Seidlově tvorbě se rozmazávají hranice mezi dokumentární a hranou tvorbou, a to se dá říci i o dvou dalších „hledačích“ současné evropské kinematografie. Španělský infant terrible Jaime Rosales přiveze do Jihlavy osobně například svůj narativně vyprázdněný klenot Kulkou do hlavy. A přítomností Vysočinu poctí i Rosalesův krajan a experimentátor s filmovými postupy Albert Serra, který loni vyhrál festival v Locarnu se snímkem Příběh mé smrti, v němž skládá dohromady osudy Casanovy, Drákuly a Dona Quijota.

Mezi klasiky patří americký dokumentarista Errol Morris, který si tentokrát v důkladném filmovém rozhovoru s názvem Neznámé známé posvítil na kontroverzního ministra obrany Bushovy vlády Donalda Rumsfelda. A další klasik Godfrey Reggio, který se proslavil svými vizuálně opojnými esejemi o planetě Zemi (Koyaanisqatsi, Powaqqatsi a Naqoiqatsi), Jihlavu také navštíví.

Oblíbenou součástí festivalového dění je i Inspirační fórum, které pod dramaturgickým výběrem Filipa Remundy už několik let zve do Česka osobnosti, umělce a aktivisty, kteří mají co říct k situaci v současném světě. Asi nejznámější z letošních lektorů je aktivista a performer Petr Pavlenskij, který se svými názory chodí doslova s kůží na trh. Na podporu Pussy Riot si k sobě sešil rty, proti proměně Ruska v policejní stát protestoval přibitím varlat k Rudému náměstí a jen před několika dny si uřízl ušní lalůček v performanci před neslavně známou léčebnou, aby upozornil na zneužívání psychitraie současnou mocí.

Doplní ho ještě Ethan McCord, bývalý americký voják, který se stal kritikem amerických válečných operací, a hongkongský disident Joseph Čcheng zprostředkuje návštěvníkům dojmy z právě probíhajících studentských bouří na čínském správním území donedávna ještě patřícím Velké Británii.

 

Právě se děje

Další zprávy