Markéta Irglová se zlatých gramofónků nedočkala

tur
11. 2. 2008 14:07
Hansard s Irglovou zůstali jen u nominací

Los Angeles - Autorské duo Glen Hansard a Markéta Irglová, které vytvořilo hudbu pro nízkorozpočtový irský muzikál Once, vyšlo z udílení cen Grammy naprázdno.

Z nominací na ceny za nejlepší filmovou píseň a za nejlepší soundtrack se jim nepodařilo získat ani jeden zlatý gramofónek. Stejně jako české nahrávky klasiky tak zůstala Irglová u nominace. 

Once se stal po diváckém úspěchu na předloňském festivalu Sundance ve Spojených státech mimořádně populární - mimo jiné pro přímou nekonfliktnost a naprostou civilnost.

Věčný hledač Herbie Hancock s dalším gramofonkem; klavírista přišel s nejlepší nahrávkou soudobého jazzu.
Věčný hledač Herbie Hancock s dalším gramofonkem; klavírista přišel s nejlepší nahrávkou soudobého jazzu. | Foto: Reuters
Čtěte také: Grammy byly retro. Stejně jako vítězka Amy Winehouse 

"Už jen ta nominace je takovým úspěchem, že dostat Grammy by bylo jenom pověstnou třešničkou na dortu. Jdeme proto na ceremoniál s pocitem, že si ho užijeme. Neočekáváme, že cenu dostaneme, a pokud k tomu dojde, budeme samozřejmě šťastni," citovala česká média Irglovou před cermoniálem.

Song Falling Slowly neuspěl v odpoledním udílení žánrových cen, které není součástí  hlavní show. Cenu získala skladba Love You I Do z muzikálu Dreamgirls, dalšími těžkými soupeři byly songy Eddiho Veddera pro Útěk do divočiny, písně pro jedenadvacátou bondovku a pro animovaný Happy Feet.

Pro Falling Slowly ale pořád zůstává šance na Ocara za filmovou píseň - přestože magazín Týden vyvolal otázku, zda nominace odpovídá pravidlům. Akademie ale rozhodla, že není proti pravidlům, aby song byl i na jiných deskách a zněl i na koncertech.

Gramofónek za soundtrack pak večer získala deska k představení Love, pro kterou si přišel Ringo Starr. Na mixu písní Beatles pro inscenaci slavného souboru Cirque du Soleil v Las vegas se podílel i "pátý beatle" George Martin.

Foto: Michal Pařízek
Čtěte také: SPECIÁL: Jak vznikl irský muzikál s českou stopou

Soundtrack bojoval znovu s Dreamgirls, dalším beatlesovským projektem Across The Universe a muzikálem Hairspray.

V americké hitparádě se zatím nejlíp umístil na 27. příčce, nyní je 42. Prodej alba Once už dosáhl podle serveru Českénoviny.cz půl milionu kopií.

Hlavnímu ceremoniálu padesátých Grammy dominovala Amy Winehouse s pěti cenami.

 

Právě se děje

Další zprávy