Korejský rapper Psy docválal do čela britského žebříčku

Karel Veselý
2. 10. 2012 7:46
Mumford & Sons mají v Británii nejrychleji prodávanou desku roku
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Korejský komik a rapper Psy proměnil virální slávu skladby Gangnam Style i v žebříčkový trhák. Píseň, jejíž klip zhlédlo za dva měsíce na YouTube přes 340 milionů diváků, se aktuálně usadila na čele britské hitparády, a Psy se tak stal prvním asijským interpretem, kterému se něco takového podařilo.

Foto: Aktuálně.cz

Cesta na vrchol trvala korejskému zpěvákovi šest týdnů, do první čtyřicítky vlétl před čtrnácti dny a minulý týden skončil třetí. V aktuálním žebříčku zveřejněném v neděli večer už si ale vítězství ujít nenechal a z vrcholu sesadil irskou pop-rockovou skupinu The Script, které se skladbou Hall of Fame pomohl producent will.i.am z Black Eyed Peas.

Internetový hit s nepostradatelným „koňským" tanečkem i klipem parodujícím luxusní životní styl soulské smetánky ze čtvrti Gangnam už vede hudební žebříčky třeba také v Rakousku, Belgii, Kanadě, Holandsku, Norsku a samozřejmě doma v Jižní Koreji. V české hitparádě zveřejňované společností IFPI na základě rozhlasových rotací boduje na čísle šest.

Triumfální postup na číslo jedna z britských ostrovů tento čtvrtek Gangnam Style pravděpodobně zopakuje i ve Spojených státech, kde už ho minulý týden porazili jen Maroon 5 s One More Night. V USA už nicméně Psy vládne žebříčku Top Social 50 mapujícímu popularitu interpretů na sociálních sítích. Do čela má korejskému zpěvákovi pomoci i manažerský tým Justina Biebera, který ho před nedávnem přijal pod svá ochranná křídla.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Britský vicepremiér se omlouvá

Poněkud kuriózním soupeřem Gangnam Style v aktuálním žebříčku byl i šéf britských liberálních demokratů a vicepremiér Nick Clegg. Jeho proslov, v němž se omlouvá voličům za zavedení školného, převedla do písně s pomocí autoladičky parodická stránka thepoke.co.uk a zatím doputoval na číslo 104. Vicepremiér s vydáním singlu souhlasil a zisky z Nick Clegg Says I'm Sorry putují na dobročinné účely.

Foto: Aktuálně.cz

Očekávané zemětřesení předvedli v albovém žebříčku londýnští folkaři Mumford & Sons. Jejich druhé album Babel prodalo v prvním týdnu 159 tisíc kusů, a stalo se tak nejrychleji prodávanou nahrávkou letošního roku. Jejich předchozí počin Sigh No More sice na vrchol nikdy nedoputoval, ale v žebříčku strávil 72 týdnů, prodalo se ho 1,2 milionu a kvarteto za něj obdrželo Brit Award za nejlepší desku roku 2009. Velmi vysoká čísla se čekají i zpoza oceánu, kde jsou Mumfordi také velmi oblíbení - předběžné statistiky dokonce naznačují, že prodají víc desek v prvním týdnu než Justin Bieber.

Za Mumford & Sons se umístili američtí rockeři Green Day s první částí své trilogie Uno, třetí je Pink s novinkou The Truth About Love. Zklamáním je výsledek nové desky obnovených No Doubt - jejich Push and Shove dostali fanoušci jen na číslo šestnáct. Lépe si vedly i objevy z televizní soutěže Britain's Got Talent - náctileté zpěvačky vážné hudby Jonathan and Charlotte (6.) nebo písničkářka Lucy Rose (13.) Z Top 20 se poprvé po roce a půl odporoučela Adele s multiplatinovou deskou 21, která je nyní na čísle 24. I tak ale vévodí - stejně jako vloni - výročnímu seznamu nejžádanějších nahrávek.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Třicet let s kompaktem a ABBA

Společnost British Chart Company sestavující žebříčky si tento týden také připomíná třicet let od prvního kompaktního disku v roce 1982 a u této příležitosti zveřejnila žebříček nejprodávanějších CD posledních tří dekád. První místo patří švédským popovým gigantům ABBA, jejichž hitovou kolekci Gold vydanou ve zlaté éře CD v první polovině devadesátých let vlastní na lesklém disku čtyři miliony Britů. Druhé místo patří s loňskou nahrávkou 21 zpěvačce Adele - ačkoliv se dnes více prodávají digitální nosiče, její retro soul si na třicet let starém formátu koupilo 3,5 milionu Britů.

Foto: Aktuálně.cz

21 se i s digitálními downloady a vinyly už může pochlubit číslem 4,2 milionu a v historické tabulce nejprodávanějších nahrávek ve Velké Británii je už pátá. Nejbližším soupeřem v těchto statistikách jsou Oasis a jejich What's The Story Morning Glory, které patří mezi nejprodávanějšími kompakty bronzová příčka.

Bratři Gallagherové budou smutní, vítězství v žebříčku nejúspěšnějších interpretů posledních třiceti let drží jejich rivalové Coldplay, kteří počínaje debutem Parachutes stihli za dvanáct let své kariéry prodat 7,8 milionu kompaktů. Robbie Williams je druhý a trojka patří zpěvačce Dido.

V digitálních downloadech se už dnes v Británii prodá více hudby než na fyzických nosičích, přesto se černé předpovědi zatím nenaplnily a kompakty se i nadále lisují. Statistika také prozrazuje, že v žánru vážné hudby CD stále drží 77 procent všech prodejů.

 

Právě se děje

Další zprávy