Jackson po smrti ovládl britskou hitparádu

Kultura Kultura, Red Kul
29. 6. 2009 12:00
Do Top 20 se vrátilo pět zpěvákových alb
Foto: Reuters

Londýn - Šest let po poslední jedničce v britské hitparádě se Michael Jackson vrací na špičku s výběrem největších hitů Number Ones. Doba od oznámení jeho úmrtí ve čtvrtek do nedělní uzávěrky stačila, aby se album vyhouplo ze 121. místa na vrchol.

Vyhodil vítěze minulého týdne, kapelu Kasabian, s jejím třetím albem West Ryder Pauper Asylum.

A čtyři další desky si vedly obdobně. Nejprodávanější Thriller vyskočil ze 179. příčky na sedmou. King of Pop je čtrnáctý a další Jacksonovo klasické album z roku 1979 Off the Wall se dostalo na sedmnáctou příčku. Výběr The Essential Michael Jackson je dvacátý.

V singlové hitparádě 43 skladeb z 200 klasifikovaných míst znovu patří králi popu. Tímto masivním návratem se Jacksonovi podařilo zastínit i skutečného vítěze mezi singly - mladou zpěvačku La Roux, jejíž skladba Bulletproof odolala boomu kolem smrti superstar a debutovala na prvním místě.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Nicméně stylově Bulletproof do jacksonovského kontextu naprosto zapadá. Zpěvačka, kterou anketa BBC Sound of 2009 vytipovala jako objev pro letošní rok, totiž s plnou parádou navazuje na klávesový pop osmdesátých let a v hitparádě se tak symbolicky maže hranice mezi starým a novým.

Jenom za dva dny se v Británii prodalo 300 tisíc různých Jacksonových nahrávek - singlů a alb.

Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters

Gennaro Castaldo, zástupce hudebního řetězce HMV, potvrdil BBC, že odhadovaná poptávka po Jacksonových albech je nyní osmdesátkrát větší, než byla den před jeho smrtí.

"Jakmile vyskočila zpráva, že zemřel, davy lidí začaly přicházet do našich obchodů. Naštěstí jsme měli velké zásoby kvůli přípravám na koncert v O2 Areně, ale vůbec jsme nepředpokládali, že se budou prodávat za takhle smutných okolností," dodává.

Zájem o Jacksona není samozřejmě jen v Británii. Již v neděli byly jeho skladby nejprodávanějšími downloady na iTunes ve všech zemích kromě Japonska.

Čtěte také: Elvis opustil budovu, ale zůstal u pokladny

V rozhovoru pro Fox News pak zpěvákův otec Joe dal jeho smrt za vinu náporu stresu z chystaných koncertů v londýnské O2 Areně. A prorocky dodal, že si vždy myslel, že jeho syn bude ještě úspěšnější po smrti než zaživa.

Vše nasvědčuje tomu, že se Jackson zařadí po bok nejlépe vydělávajících mrtvých celebrit, jako je Elvis, Albert Einstein nebo Heath Ledger.

 

Právě se děje

Další zprávy