Hvězdou Rock For People budou vzývaní Muse

Pavel Kroulík
3. 5. 2010 11:10
Kapela v Hradci Králové vystoupí 5. července
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Letošní festival Rock for People bude mít stejnou hlavní hvězdu jako Glastonbury - britskou skupinu Muse, která patří k nejoblíbenějším kapelám současnosti.

Těžko vymyslet jméno nějaké jiné kapely, která strhne na svou stranu celý stadion a udrží ho fascinovaně zírat. To potvrzuje i cena magazínu NME za nejlepší koncertní kapelu a svým způsobem i vítězství zpěváka Matta Bellamyho v kategorii Nejvíc sexy muž.

Jestliže na britském Glastonbury doplní Muse jako další headlineři irští U2, pak v Hradci to v zásadě bude akce 1 plus 1 zdarma. Právě s irskou čtveřicí totiž bývají Muse často srovnáváni pro své koncerty.

Foto: RFP

Jejich vypjatá našponovanost gest a obžerná kombinace žánrů zase mnohé svádí k označení pokračovatelů "rockové opery" po vzoru Queen.

Muse - ve kterých se zpěvákem a kytaristou Bellamym hrají Dominic Howard (bicí) a Christopher Wolstenholme (baskytara) - mají na kontě pět řadových desek. Od debutu Showbiz, který byl už tak dost opulentní, se na nich vypracovali k absolutní okázalosti. Ve svých nahrávkách oscilují od indie rocku přes glam rock a prog rock až k metalu a elektronice; do košaté architektury skladeb montují i orchestrální spodky.

Pro kapelu je stadion základna klenutých melodií; počítá s ním a nehraje v arénách jen proto, že na ni prostě začalo chodit hodně lidí. Když chtějí strhnout dav k agresi, vypomůžou si kytarovými citacemi Rage Against The Machine. Jako intro pro dva zaplněné koncerty ve Wembley, které se dostaly na živé DVD pojmenované HAARP, si zase vybrali motiv z Prokofjevova baletu Romeo a Julie.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Nejnovější, loňská deska The Resistance vznikala ve studiu Belini na březích italského jezera Como. Jsou na ní tympány, čtyřicetičlenný symfonický orchestr, citace Saint-Saënse a Chopina, klarinetová mezihra, zpěv ve francouzštině, k tomu bombastické kytary a Bellamyho vokál jako kdyby vycházel z La Scaly - a přitom, což je nevysvětlitelný zázrak, to nikdy nesklouzne ke kýči.

16. ročník RfP se uskuteční v Hradci Králové od 3. do 6. července, Muse se představí předposlední den přehlídky. Na festival přijedou i díky tomu, že odpadl koncert v Itálii plánovaný na stejný termín. Dalšími hradeckými headlinery budou Editors, Morcheeba v původní sestavě se zpěvačkou Skye, Prodigy nebo Tricky.

Epičnosti hudby a koncertů Muse odpovídá i zázemí - pro kapelu vznikne speciální městečko se službami. Formace bude mít vlastní zvukový aparát, projektory i light design. Pódiové show budou předcházet náročné úpravy, vybavení si management a kapela přivezou minimálně v osmi kamionech.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Muse pomýleně kombinují všechno, ale vychází jim to
Muse stačí na stadiony, ale ne na domácí kino

Organizátoři už hlásí, že počítají s enormním zájmem publika včetně zahraničních diváků z Německa, Polska i Británie; dokonce prý zvažují, že nastaví limit návštěvnosti. Loni měl festival rekordní návštěvnost přes 27 tisíc lidí, letos pořadatelé plánovali, že ho znovu posunou. Hraniční kapacita festivalového parku je přitom kolem 35 tisíc návštěvníků v jednom momentě.

Pořadatelé si logicky nenechali užít příležitost, aby sláva kapely dopadla i na ně. "Troufám si tvrdit, že na Rock for People Muse představí show, kterou drtivá většina návštěvníků ještě nezažila. A ani my ne, protože půjde o technologicky velice náročnou přípravu," říká jeden z pořadatelů Michal Thomes. 

Právě na případu Muse se ovšem ukazuje, že stylizace do velikášství nemusí být vždy trapná.

 

Právě se děje

Další zprávy