"Hudební Nobelovky" znají své majitele

ost, ČTK
8. 11. 2005 15:31
Stockholm, Praha Dnes dopoledne byly ve švédském hlavním městě oznámeni laureáti hudební "Nobelovy ceny". Získala ji bývalá rocková skupina Led Zeppelin a ruský dirigent Valerij Gergijev.
Foto: www.audiostore.it

Polární cena za hudbu, jak se ocenění nazývá, se od roku 1989 předává ve dvou kategoriích vážná a populární hudba. Založil ji zesnulý manažer čtveřice ABBA Stig Anderson. Poslední roky svého života usiloval o uznání Polární ceny jako nové Nobelovky, vždy však narazil u konzervativní Nobelovy nadace.

V roce 1999 ji třeba vyhráli slepý černošský harmonikář Stevie Wonder (jinak též velký oblíbenec švédského krále - nečekaně se totiž dostal na oslavu panovníkových narozenin a pronesl mu do očí slova jedné ze svých písní I am just here to say I love you) a francouzský skladatel Jannis Xenakis, jehož některá díla byla předvedena na Ostravských dnech nové hudby.

Led Zeppelin (konkrétně tři žijící členové Jimmy Page, Robert Plant a John Paul Jones) ocenila Královská hudební akademie jako "velké průkopníky rockové hudby". Kapela se rozešla v roce 1980 po smrti "svého hitového mozku" Johna Banhama.

Výběr Gergijeva zase Akademie zdůvodnila "jedinečnými, téměř elektrizujícími hudebními schopnostmi, které prohloubily náš vztah k velkým tradicím".

Výherci převezmou své ocenění a jeden milion švédských korun (tedy 110 tisíc eur) 22. května příštího roku přímo z rukou krále Carla XVI. Gustafa.

 

Právě se děje

Další zprávy