Hitmaker Svoboda svou smrt asi plánoval

redakce
29. 1. 2007 9:10
Známého skladatele Karla Svobodu, autora desítek popových hitů i hudby k muzikálům a filmům, nalezla policie na zahradě domu v Jevanech.
Foto: čtk

O Svobodově smrti informoval policii jeho soused v neděli krátce po půl sedmé. Na místo vyjel soudní lékař a tým vyšetřovatelů. Dnes se uskuteční pitva. "Případ dále prošetřujeme, ale vypadá to jednoznačně na sebevraždu," dodává středočeská mluvčí.

Dopis na rozloučenou se prý nenašel, ale jeho přátelé a spolupracovníci se shodují na tom, že "nebyl ve své kůži". Někteří míní, že dobrovolný odchod plánoval.

Ve věku 68 let zemřel 28. ledna hudební skladatel Karel Svoboda (na archivním snímku z 16. prosince 2005 s manželkou Vendulou). Údajně spáchal sebevraždu na zahradě svého domu v Jevanech.
Ve věku 68 let zemřel 28. ledna hudební skladatel Karel Svoboda (na archivním snímku z 16. prosince 2005 s manželkou Vendulou). Údajně spáchal sebevraždu na zahradě svého domu v Jevanech. | Foto: ČTK

MfD sice uvedla s odvoláním na manželku Vendulu Svobodovou, že policie prověřuje i to, zda se na skladatelově smrti nepodílel někdo další. Podle nejnovějších zpráv policie v Jevanech ale vše nasvědčuje toímu, že se zastřelil sám legálně drženou zbraní. Na přání rodiny nebude policie k případu poskytovat bližší informace.

"Měl zřejmě velké osobní problémy zdravotní možná i rodinné," říká scénárista Zdeněk Zelenka, který s ním spolupracoval na jeho nejnovějším muzikálu Golem. "Už to, jak výrazně hubnul, jak naznačoval v různých větách. Odmítal práci na leden a na únor, byl zřejmě už dávno rozhodnutý."

Karlu Svobodovi bylo 69 let. Zanechal po sobě tři děti, dvě dospělé a syna Jakuba, kterého jeho současná manželka Vendula porodila v roce 2005. První společné dítě, dcera Klára, před několika lety podlehla leukémii; poté se Svobodová začala věnovat charitě a založila nadaci Kapka naděje.

Svoboda je jedním z nejúspěšnějších autorů české populární hudby vůbec. Od firmy Supraphon dostal diamantovou desku za víc než deset milionů prodaných alb. Stejně tak měl řadu cen a Zlatých desek ze zahraničí.

V posledních letech byl symbolem muzikálového fenoménu; napsal hojně navštěvovaného Draculu - z něj pochází píseň Jsi můj pán - či Monte Crista. Kvůli druhému jmenovanému se dostal před časem do problémů, pokicie ho ho začala vyšetřovat kvůli údajným mnohamilionovým dluhům za produkci .

I jeho poslední práce byla v muzikálové oblasti - složil hudbu k projektu Golem, který otevíral zrekonstruované Divadlo Hybernia v režii Filipa Renče.

"Mám smutné privilegium že jsem byl poslední režisér, který pracoval s jeho hudbou," říká Renč. I podle něj se Svoboda o svých problémech v poslední době několikrát zmiňoval. "Byl to výborný chlap, kamarád a osobnost."

"Je pravda, že poslední dobou hodně zhubnul. Rozhodně šla jeho vitalita a energie poslední dobou hodně dolů. Byl smutný a sklíčený, ale bůh ví co bylo toho příčinou."

Karel Svoboda a Karel Gott
Karel Svoboda a Karel Gott | Foto: Archiv Karla Gotta

Golem jeho kariéru uzavřel, jeho asi nejslavnější muzikál byl asi hned ten první - Noc na Karlštejně ze 70. let. V předlistopadové éře složil největší hity Karla Gotta (Lady Carneval, Láska bláznivá) nebo píseň Stín katedrál.

Stejně tak Gottem zpívanou titulní melodii z filmu Tři oříšky pro Popelku - píseň Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš byla při stém výročí české kinematografie vyhlášena druhou nejúspěšnější filmovou melodií v historii českého filmu. Spolupracoval s Lucií Bílou, Jiřím Kornem či Hanou Zagorovou.

Složil i hudbu k bezpočtu filmů a oblíbených televizních seriálů (Létající Čestmír, Dobrodružství kriminalistiky, Návštěvníci, Cirkus Humberto či nejnověji Rodinná pouta).

Jeho hity pomohly k německé slávě Karlu Gottovi; jeho největším komerčním úspěchem u západních sousedlů se ale stal popěvek k dětskému animovanému seriálu Včelka Mája - v Německu za skladbu dostal pět zlatých desek a otevřel mu cestu k dalším zakázkám v zahraničí.

Mezi jeho nejúspěšnější zahraničné zakázky patří seriál Big Man z produkce Taurus Film s Budem Spencerem a Ursulou Andressovou v hlavních rolích nebo Flash s Claudií Cardinalovou. Karel Svoboda je autorem filmové hudby k úspěšnému projektu německého režiséra Josepha Vilsmaiera A nikdo slzu neuroní, který byl i v nominaci na Oscara. 

 

Právě se děje

Další zprávy