Hip hop, či Indiáni? Víkend zve na vyhraněné festivaly

Kultura Kultura, Red Kul
20. 8. 2009 8:00
Startuji Hip Hop Kemp a Trutnov Open Air
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Festivalová otázka tohoto víkendu zní, jestli si od čtvrtka do neděle dopřát disidentskou alternativu, nebo urban music? Asi neexistuje nikdo, kdo by ji musel řešit jako nerozhodnutelné dilema, poněvadž jak nejstarší český festival v Trutnově, tak Hip Hop Kemp pořádaný na letišti u Hradce Králové mají zcela jasně definovanou cílovou skupinu.

A oběma se podařilo vybudovat čitelnou identitu, díky níž jsou pro fanoušky každoročně zaručenou kultovní jistotou. Záleží jen na tom, jestli vás přitahuje od osmdesátých tvrdohlavě udržovaný táborový duch „indiánů z hor", nebo jestli dáváte přednost události, která má letos podtitul Most legendary hip hop world meeting.

Trutnovský open air ve čtvrtek zahájí bubenický slet Pavla Fajta a hned úvodní večer bude patřit největší hvězdě festivalu: skotským Primal Scream, kteří se do Čech vrací ani ne rok po svém posledním vystoupení v pražském klubu Roxy.

Skupina, která si v našem prostředí užila svých patnáct minut slávy ve „fašistické" kauze kolem Radia Wave, koncertuje stále ještě na podporu svého posledního alba Beautiful Future. 

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Primal Scream věští nádhernou budoucnost. Svoji?

Ke koncertním vrcholům bude patřit i vystoupení švédských The (International) Noise Conspiracy. Mají na kontě nové album The Cross Of My Calling, které s nimi nahrála producentská superstar Rick Rubin (Red Hot Chili Peppers, Gossip, Johnny Cash). T(I)NC se s vervou poprvé předvedli v Praze na loňském zdarma přístupném festivalu proti rasismu May Day.

Mezi dalšími potvrzenými kapelami figurují britští Enter Shikari, Pro-Pain a projekt někdejších představitelů Sepultury, Cavalera Conspiracy.

Za tradiční dramaturgický úlet si letos pořadatelé vybrali Evu Pilarovou, která složí poctu Waldemaru Matuškovi, a v roli festivalových debutantů se předvede i kapela Kryštof.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Osmý ročník festivalu Hip Hop Kemp, který proběhne 20-22. srpna na letišti u Hradce Králové, má letos opět ambici stát se svátkem všech fanoušků hip-hopu.

Toho chce dosáhnou pomocí nabité hlavní stage, kde vystoupí člen legendárních Wu-Tang Clan Method Man, La Coka Nostra, drzé Britky Lady Sovereign, Termanology a dvě stě dalších vystupujících z celého světa včetně špičky česko-slovenské scény (Kontrafakt, Indy & Wich, Vladimir 518).

Foto: Aktuálně.cz

Method Man je rapper/herec, který letos vydal nové album Blackout 2 s parťákem Redmanem. To okamžitě debutovalo na sedmém místě amerického žebříčku Billboard.

La Coka Nostru můžete znát přes uskupení House of Pain a jejich píseň Jump Around. Kompletní  House of Pain (tedy i Everlast), Ill Bill, Sline a Big Left jsou členy La Coky, jejíž show je energická a zničující. Jejich koncert je v Čechách debutem a skvělou příležitostí vidět tak kvalitní rappery stát pohromadě na jednom pódiu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Lady Sovereign prokazuje nesvéprávnost

Kromě hlavní stage Hip Hop Kemp menší pódium, kde vystoupí přední čeští rappeři. Návštěvníci si mohou být jisti i šesti hangáry, které budou nepřetržitě hrát všechny styly spojené s urban kulturou - dubstep, grime, R'n'B, dirty south, reggae, dancehall.

Příznivci hip hop battlů ocení freestyle, beatbox a DJ battly, které budou během festivalu probíhat a na něž se budou moci přihlásit všichni, kteří na to mají.

 

Právě se děje

Další zprávy