Gogol Bordello: gypsy punk jede do Prahy

RiK
13. 12. 2005 12:00
Praha - Newyorkská kapela Gogol Bordello si s sebou přiváží další dvě americké punk-rockové předkapely. Zítra zažije pražské Roxy smršť.
Gogol Bordello - pouliční vulgárnost
Gogol Bordello - pouliční vulgárnost | Foto: www.gogolborello.com

Scotch Greens a Throw Rag a berlínské BalkanBeats DJs obstarají balkánskou taneční afterparty. Scotch Greens pochází z Idaha, míchá punk rock, bluegrass a americké blues, jejich koncerty mají pověst energické show.

Jako druzí před Gogol Bordello zahrají čtyřčlenní Throw Rag, punková kapela pocházející ze Salton Sea uprostřed kalifornské pouště. Sami sebe charakterizují jako "slzu vytetovanou pod krví podlitým okem".

Afterparty do ranních hodin obstarají berlínští Djové, kteří si říkají BalkanBeats. BalkanBeats baví diváky taneční směsí cikánské hudby, etna, rocku, ska, hip hopu i kultovních pop písní z Balkánu. Jejich divoké party v berlínském klubu Mudd Club se staly legendou.

Frontman kapely Throw Rag - Sean Doe
Frontman kapely Throw Rag - Sean Doe | Foto: Aktuálně.cz

Čím dříve začneme, tím později skončíme.

Koncert kvůli předkapelám začíná již v 18.30, Gogol Bordello budou hrát minimálně hodinu a půl. Vstupenky jsou k dostání v sítích Ticketpro a Ticketstream za 350 Kč.

Divoké koncerty Gogol Bordello míchají cikánskou hudbu, rock´n´roll a vše další rebelské od flamenga až po perestrojkový punk. V centru pozornosti jednoznačně stojí, skáče a svíjí se charismatický frontman Eugene Hutz, potomek ukrajinských Romů a v současné době vedle Elijaha Wooda i herecká hvězda filmu Everything is Illuminated (Naprosto osvětleno, česky BB/art 2005) režiséra Lieva Schreibera. Gogol Bordello přijíždí v rámci evropského turné Van Warped Tour ke své nové desce "Gypsy Punks: Underdog World Strike".

Co nás vlastně čeká?

Hudba plná rovných rytmů, houslí, harmoniky, basové kytary a života se dá přirovnat ke Goranu Bregovičovi, kdyby jej chytil amok. Je živelná, určená spíše pro živá vystoupení než pro domácí poslech.

Britské noviny The Guardian daly večeru 2. prosince v britském Manchesteru 4 hvězdičky z 5 možných a svůj dojem líčí slovy: "Atmosféra koncertu s povykujícími diváky připomínala zvuk proudového letadla... Písně kapely jsou jako sborové zpěvy zdeformované surrealismem a jablečným vínem..." Chválou nešetřil ani The Daily Telegraph a další periodika.

Gogol Bordello, kteří vznikli v roce 1996 v New Yorku při setkání několika přistěhovalců z Ruska, Ukrajiny a Izraele, slibují skvělou zábavu v poněkud netradičním stylu. Jméno se vztahuje k ukrajinskému spisovateli 19. století Nikolaji V. Gogolovi a k tomu, co se nazývá bordelem centrem rozkoší a pouliční vulgárnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy