Genesis míří do Prahy. Ve slavné sestavě

sb&kul
9. 2. 2007 17:00
Praha - Bude to velká show, a tak kapela vyměnila Budapešť za fotbalový stadion Evžena Rošického a Praha v červnu uvidí znovuzrozené Genesis.
Genesis: tase spolu
Genesis: tase spolu | Foto: Aktuálně.cz

Tony Banks, Phil Collins a Mike Rutherford vyrazí na první turné po patnácti letech. Evropskou část šňůry Turn It On Again zahájí 11. června na Olympijském stadionu v Helsinkách; navštíví dvanáct evropských států a sérii zakončí v Římě 14. července, kde vystoupí zdarma pro 400 tisíc lidí.

Fanoušci  na Genesis nezapomněli. Britským příznivcům kapely stačilo devadesát minut, aby si rozebrali sto tisíc lístků na koncerty v Manchesteru a Londýně. V Německu a Holandsku mizely vstupenky ještě rychleji: každou minutu se jich prodalo v průměru deset tisíc.

Čeští příznivci si je mohou koupit od 19. února, cena začíná na sumě 995 korun.  Kapela se původně chystala do Budapešti, ale přesun výpravné scény je logisticky náročný, a pro kapelu tak bude výhodnější Praha. Tady zahrají 20. června.

Peter Gabriel
Peter Gabriel | Foto: Archiv

S výpravností má skupina  své zkušenosti. V 70. letech byli Genesis artrockovou superskupinou s propracovanými kompozicemi a velkými koncertními show včetně divadelních prvků, které obstarával Peter Gabriel. Úspěch slavili s alby Foxtrot nebo The Lamb Lies Down On Broadway.

V roce 1975 se rychle vzpamatovali z odchodu Gabriela a s někdejším bubeníkem Collinsem za mikrofonem pak zamířili do popovějších vod. Z té doby patří mezi jejich největší hity skladby I Can´t Dance, Mama nebo Invisible Touch. Celkem prodali v 70. a 80 letech víc než 130 milionů desek.

V roce 1996 odešel i Collins. Tehdy už měl za sebou několik úspěšných sólových desek a na úspěšné sólové dráze natočil zpěvák s vizáží tatíka odvedle alba Dance Into The Light či Testify. Oscara mu vynesla hudba k animovanému muzikálu Tarzan.

Zbylí Genesis chtěli chytit třetí dech se zpěvákem Rayem Wilsonem, ale nedopadlo to dobře. Kapela se po propadáku Calling All Stations z roku 1997 odmlčela.

Phil Collins
Phil Collins | Foto: Reuters

Teď se slavná trojka vrací: Collins s kytaristou Mikem Rutherfordem (jinak kapelník Mike and the Mechanics) a klávesistou Tonym Banksem budou hlavními hvězdami nové šňůry koncertů, na které prý zazní i nové písně.

EMI navíc znovu vydá během letošního roku všech čtrnáct studiových alb Genesis.

Na pódiu se kapela představí s dlouholetými spolupracovníky, za bicí usedne Chester Thompson, na kytaru bude hrát Daryl Steurmer. O  scénu se postarají prý jedni z nejlepších odborníků na světě odborník na světla Patrick  Woodroffe a architekt Mark Fischer.

O návratu se dlouho spekulovalo, i když hudebníci sami to odmítali. Až předloni Collins řekl, že návrat zvažuje. Tehdy byl ještě ve hře i Gabriel coby zpěvák. "Chci bubnovat, ať zpívá Peter," prohlásil tehdy Collins.

Loni v říjnu ale Gabriel na svých stránkách napsal, že zkoušek Genesis se neúčastní a účastnit nebude; ne že by se obnovení bránil, ale má prý dost své práce. I on slavil a slaví úspěchy na sólové dráze; znám je též coby majitel labelu Real World, který vydává a propaguje etnickou hudbu z celého světa.

Genesis nejsou jediní, kdo se znovu vydává za fanoušky. Vlna návratů vyplaví na pódia i Police, Eagles nebo Van Halen.

 

Právě se děje

Další zprávy