Dylan veze do Ostravy naději, že časy se zase mění

kul
8. 6. 2008 18:35
Zpěvák vystoupí v pondělí v ostravské ČEZ Areně
Foto: SONY BMG

Londýn, Praha - Když slyšel jméno Baracka Obamy čtvrteční host ostravské ČEZ Areny Serj Tankian, zvedl vítězně ruce nad hlavu. Bob Dylan, který tu vystoupí v pondělí, není o nic méně nadšeným fanouškem demokratického kandidáta na šéfa Bílého domu.

"Obama může znovu nastavit definici toho, co je a co dělá politik," prohlásil šestašedesátiletý hudebník v rozhovoru pro The Times. Dokonce věří, že po listopadových prezidentských volbách se v USA vytvoří úplně nová politická krajina.

"Amerika prochází sociální krizí a tenhle chlap je tady, aby politiku od základu změnil," řekl Dylan s tím, že chudoba - kterou se Obama zavázal řešit, pokud vyhraje - demoralizuje celou zemi.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Časy se mění, Bob Dylan má Pulitzerovu cenu
Recenze: Nový Dylan se vyhřívá v posledním slunci
Serj Tankian: Čím horší prezident, tím lepší muzika

"Věřím, že věci se mohou změnit. A některé by měly už brzy," říká muž, který hlásí, že časy se mění, už od roku 1964 - kdy tenhle jeho  možná nejslavnější song vyšel na jeho třetím albu.

Možná proto podle zámořských ohlasů na aktuální části svého "nikdy nekončícího turné" hraje tento seismograf i iniciátor společenských a politických změn 20. století tolik písní z 60. let.

Nutno ovšem vzít v potaz, že každý jeho koncert je jiný. Dylan své písně pravidelně a rád přetváří na pódiu k nepoznání a z největších hitů své kariéry vyrábí "kubistické" verze, které lze někdy detekovat snad jen podle útržku textů.

Cate Blanchettová jako Bob Dylan ve filmu I´m not There
Cate Blanchettová jako Bob Dylan ve filmu I´m not There | Foto: Aktuálně.cz

Muž titulovaný mimo jiné "Shakespeare americké pop-music" za skoro padesátiletou kariéru napsal víe než pět set songů. Vyšly na více než čtyřech desítkách studiových alb, kterých se prodalo skoro sto milionů.

Ostravský koncert může být pro domácí fanoušky i jistou náhradou za film I´m Not There, který má Zlatý glóbus i oscarovou nominaci, ale v českých distribučních plánech se zatím neobjevil.

Celkem šest protagonistů v netypickém životopisu ztvárnilo různá období ze života zpěváka, které se publicitě spíš vyhýbá; nicméně v poslední době vydal dvě biografie.

Dylan přijede do Ostravy v rámci evropské větve světového turné z Varšavy, druhý den hraje ve Vídni. Tamní koncert bude historicky jeho prvním vystoupením na Moravě a ve Slezsku. V České republice koncertoval sice už několikrát, ale pokaždé jen v Praze.

Se zpěvákem dorazí tým čtyřiceti lidí. Pět z nich se objeví na pódiu po jeho boku jako doprovodná kapela, zbytek tvoří technické a produkční zázemí.

Foto: Aktuálně.cz

Písničkář a básník Dylan (vlastním jménem Robert Allen Zimmermann) patří k ikonám moderní hudby. Nakřáplý nosový hlas mu zůstal, ale foukačku a akustickou kytaru brzy vyměnil za elektrickou. Jeho puritánští fanoušci to dlouho považovali za zradu, kritici hodnotí první desky s rockovou kapelou (Highway 61 Revisited, Blonde on Blonde) jako jeho nejlepší.

Naopak nejméně úspěšné období přišlo po rozvodu, na přelomu 70. a 80. let. Na konci 80. let založil s Tomem Pettym nebo Georgem Harrisonem superhvězdou sestavu The Travelling Wilburys a v posledních letech se opět těší přízni kritiky.

Po deskách Time Out of Mind a Love and Theft zatím naposledy v roce 2006 vydal album Modern Times, se kterým zaznamenal nebývalý umělecký i komerční úspěch. Nahrávky - na kterou se čekalo pět let - se prodalo během prvního týdne 192 tisíc kopií.

Do Ostravy přijíždí jako první rockový hudebník v historii, který získal Pulitzerovu cenu. Za "hluboký vliv svých mimořádných básnických textů na populární hudbu a americkou kulturu vůbec" ji dostal na začátku dubna.

Z turné si odskočí do londýnské Halcyon Gallery, kde 14. června začíná výstava jeho kreseb a skic, které vznikly v letech 1989 až 1992. Kde jinde než na turné.

 

Právě se děje

Další zprávy