Svatební košile zahájily festival Dvořákova Praha, dirigoval Hrůša

Zahajovací koncert vedl Jakub Hrůša.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
8. 9. 2018 14:59
Zaplněné pražské Rudolfinum aplaudovalo zahájení festivalu Dvořákova Praha. V pondělí odstartuje komorní řada, příští sobotu se festival připojí k oslavám 100. výročí republiky.

Letošní jedenáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha v pátek zahájila kantáta Svatební košile.

Ve zcela plné Dvořákově síni pražského Rudolfina diváci vestoje aplaudovali sólistům: sopranistce Kateřině Kněžíkové, tenoristovi Richardu Samkovi a barytonistovi Svatopluku Semovi. Ti se představili společně s Českou filharmonií, Českým filharmonickým sborem Brno a sbormistrem Petrem Fialou. Dirigoval Jakub Hrůša.

Svatební košile v jeho nastudování publiku kontrastní pojetí různých částí díla s důraznou charakteristikou jednotlivých postav.

Děj doplňovala kombinace sólového barytonu coby vypravěče a smíšeného sboru, jenž podtrhl dramatičnost kantáty.

Dílo, které kombinuje Dvořákův typický hudební rukopis s poetikou textů Karla Jaromíra Erbena, vzniklo původně na objednávku hudebního festivalu v Birminghamu. Světová premiéra se ale odehrála v Plzni roku 1885 pod taktovkou autora.

Následné provedení v Anglii se konalo za účasti sboru čítajícího 400 členů a 150 členného orchestru.

Mezinárodní festival Dvořákova Praha bude tuto sobotu pokračovat koncertem komorního orchestru Camerata Salzburg s dirigentem Danielem Blendulfem. Společně vzdají hold Leonardu Bernsteinovi, a oslaví tak 100. výročí jeho narození.

Příští sobotu 15. září se festival připojí k oslavám 100. výročí republiky provedením kompletní verze Dvořákova monumentálního oratoria Svatá Ludmila, opět pod taktovkou Jakuba Hrůši. Dílo zazní nejen v Rudolfinu, ale také na venkovní scéně na náměstí Jana Palacha. Zde se k účinkujícím z Dvořákovy síně přidá dalších 250 zpěváků z pěveckých sborů.

Koncert v přímém přenosu uvede Česká televize. Český rozhlas Vltava poté nabídne záznam.

Hudební festival Dvořákova Praha potrvá do 21. září. Součástí budou domácí a zahraniční koncerty v Rudolfinu i tradiční komorní řada. Její zahajovací koncert se odehraje již v pondělí 10. září a představí klarinetové koncerty Wolfganga Amadea Mozarta, Maxe Regera a Johannese Brahmse.

Dva komorní koncerty budou moci diváci navštívit také v Anežském klášteře.

 

Právě se děje

Další zprávy