Desetitisíce lidí míří do Memphisu. Uctít Elvise

tur
16. 8. 2007 13:30
Mrtvej Elvis, dobrej Elvis, mnou si ruce obchodníci

Memphis - Šestnáctého srpna 1977 zemřel Elvis Presley. Zpráva to sice vzhledem k jeho životnímu stylu až tak překvapivá nebyla, nicméně řada jeho fanoušků tomu dodnes odmítá uvěřit. Třicet let od jeho smrti si v Memphisu připomínají desetitisíce lidí z celého světa.

Třicáté výročí úmrtí krále rock'n'rollu vyvolává dosud největší vlnu turismu spojenou s jeho legendou. Fanoušci z celé Ameriky, Evropy, Asie i Austrálie míří nejen do Memphisu, kde Elvis zažíval momenty své největší slávy, ale také putují do jeho rezidence Graceland a Tupelo, kde se 8. ledna 1935 narodil.   

Středeční Memphis zaplnilo přes 75 000 fanoušků dychtivých účastnit se programu k výročí Královy smrti. Další tisíce zavítaly přímo k Elvisově hrobu v Gracelandu, kde v smutečním průvodu přetrpěly 38 stupňová vedra, těm podlehla 67 letá žena trpící chronickými zdravotními potížemi. Memphiské úřady dále zmiňují sedm dalších úmrtí v souvislosti s horkem.  

Foto: Aktuálně.cz
   

Výročí doprovází soutěž o nejlepšího Elvisova imitátora. Vítěz získá 5 000 dolarů plus poukázku na útratu dalších 5 000 v Gracelandu. Na serveru spinner.com bude v pátek k vidění virtuální duet hitu In the Ghetto, svému otci v něm bude sekundovat Lisa Marie Presley, které bylo pouhých 9 let, když zemřel.

Čtěte také: Ach! Pes roztrhal Elvisova medvídka!

K originální verzi z roku 1969 byl přidán její hlas. "Zní to krásně organicky," popisuje Lisa Marie. "Nikdy mě nic z toho, co jsem udělala nedojalo, ale když jsem ten duet poprvé slyšela nemohla jsem si pomoci." Výtěžek ze singlu hodlá použít na financování azylového domu pro bezdomovce v New Orleans.

Čilý turistický ruch oživuje ekonomiky rovnou dvou amerických států Tennessee a Mississippi. Ředitel Nadace Elvise Presleyho v Tupelu, David Guyton, očekává, že letošní výročí přinese v tomto týdnu místním hotelům a obchodům statisícové tržby.

Nehledě na částky, které fanoušci utratí za trička, hrnečky, magnety na lednice, pepřenky a slánky s Elvisovou podobiznou. Horečka zcela potvrzuje loňskou statistiku časopisu Forbes, který Elvise vyhodnotil jako druhou po Kurtu Cobainovi nejlépe vydělávající mrtvou celebritu.

Čtěte také: Mrtvý Cobain sype víc než Elvis

Ačkoli si to mnoho fanoušků vyznávajících teorii spiknutí nemyslí, Elvis zemřel ve věku 42 let ve svém sídle Graceland na selhání srdce v důsledku konzumace drog.  Z Gracelandu je nyní velká turistická atrakce, kterou každoročně navštíví přes 600 000 zvědavců.

Tento dům Presley koupil v roce 1951 za přibližně 100 tisíc dolarů ze své první desky Heartbreak Hotel. Od roku 1991 je na seznamu historických míst, která mají podle definice amerického ministerstva vnitra zvláštní význam pro obyvatele Spojených států. V domě je nyní zpěvákovo muzeum, ve kterém mohou návštěvníci shlédnout výstavu o Presleyho divokém nočním životě instalovanou pod stylovým názvem Elvis po setmění.

 

Právě se děje

Další zprávy