Damon Albarn složil operu o hledači kamene mudrců

Karel Veselý
21. 3. 2011 15:01
V Manchesteru bude mít premiéru i nová show Björk
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Damon Albarn, frontman Blur, internetových Gorillaz a šedá eminence britské hudby, připravil druhou operu. Příběh o Johnu Dee, vědci, okultistovi, špionovi a rádci královny Alžběty I. poprvé uvidí a uslyší v červnu návštěvníci kulturního bienále v Manchesteru. Na stejném místě Albarn před čtyřmi lety uvedl svoje první a ceněné operní dílo Monkey: Journey To The West. V novince Doctor Dee si ale navíc i sám zahraje.

Foto: Aktuálně.cz

Albarn měl původně operu vytvořit se svým parťákem z Gorillaz - malířem Jamie Hewlettem - a slavným komiksovým scénáristou Alanem Moorem. Oba ale v průběhu příprav „odpadli". Doctor Dee tak nakonec podle všeho vznikl jen jako spolupráce s oceňovaným divadelním režisérem Rufusem Norrisem; podrobnosti o opeře nicméně nejsou zatím známé.

Z Machchesteru na olympiádu

Zatímco v Opičím králi zkombinoval západní pop-music s čínskými zpěvy, v nové opeře se logicky nabízí propojení se středověkou anglickou hudbu; ale možná je to pro Albarna příliš předvídatelný krok. 

Doctor Dee se odehrává v 16. století a zaznamenává osudy matematika, astronoma, průkopníka navigace Johna Dee; kromě toho, že byl rádcem Královny Alžběty a dvorním alchymistou Rudolfa II, nějaký čas působil i v Čechách na dvoře Viléma z Rožmberka. V roce 1586 se vrátil do Anglie a stal se rektorem na univerzitě v Manchesteru. Je i jednou z postav Meyrinkova románu Anděl západního okna - objevuje se tu jako předek hlavní postavy, mág a alchymista, který zasvětil život hledání kamene mudrců.

Foto: Aktuálně.cz

"John Dee byl velmi vlivným člověkem v alžbětinské Evropě, obzvláště v Anglii. Je zodpovědný i za koncept Britského impéria, a nepřímo tak ovlivnil životy nás všech," vysvětloval loni v srpnu Albarn, proč se do projektu pustil. „Ještě nikdy se mi nestalo, že bych na tak dlouhou dobu přestal psát hudbu. Jen jsem studoval materiály o hermetické magii a filosofii."

Po Manchesteru by se měla nová opera stát součástí velké kulturní olympiády, které bude příští rok spolu s dalšími divadelními i hudebními projekty doprovázet sportovní hry v Londýně. V rámci festivalu bude třeba poprvé v Británii uvedena Glassova opera Einstein na pláži v režii Roberta Wilsona.

Hyperaktivní Albarn nedávno oživil superskupinu The Good, The Bad and The Queen a dal do kupy další band - s bubeníkem Tony Allenem a basákem Red Hot Chili Peppers Fleou. Na jejich desce prý bude spousta afrických muzikantů.
K ledu naopak uložil Gorillaz, se kterými na podzim odehrál světové turné k desce The Plastic Beach. Na šňůře nahrál hyperaktivní hudebník pod hlavičkou komiksové kapely i novou desku The Fall, která je jakýmsi deníkem či skicářem, ve kterém si zapisoval imprese ze současné Ameriky.

Foto: Aktuálně.cz

Nahrávka pokračující v melancholickém soudu „plastického alba" vznikla kompletně na hudebníkově iPadu. Před Vánoci byla k dispozici k poslechu a pro registrované fanoušky kapely také zdarma ke stažení. 18. dubna vyjde i v klasické podobě na kompaktu.

Operní dům v Manchesteru je tradičně místem, kde Albarn představuje svoje projekty. V listopadu 2005 zde měla premiéru show Gorillaz k albu Demon Days, která později vyšla na DVD ověnčeném nominací na Grammy. Na prvním ročníku festivalu v roce 2007 tu v premiéře uvedl zmíněnou adaptaci legendy o opičím králi Monkey: Journey to the West
V následujícím ročníku se Albarn pak podílel na projektu dokumentaristy Adama Curtise It Felt Like a Kiss o poválečných dějinách Spojených států. Albarnovu hudbu k divadelně-filmové koláži tehdy natočil Kronos Quartet.

Björk představí své nové album

Manchester International Festival letos láká i na hostování islandské zpěvačky Björk, která zde 30. června poprvé uvede materiál z chystaného alba Biophilia. Multimediální projekt prý propojí hudbu, aplikace pro mobilní telefony, internet, instalace a živá vystoupení. Islandská umělkyně v manchesterské Campfield Market Hall zahraje šestkrát a publiku slibuje "meditaci nad vztahem hudby, přírody a techniky".

Foto: Aktuálně.cz

Björk prý pro svůj nový projekt vyrobila i nové nástroje včetně devítimetrového kyvadla, jež vytváří hudební vzorce s pomocí gravitační síly, digitálně ovládaných varhan nebo hybridu celesty a gamelanu. Revoluční je i způsob, jakým se chystá desku distribuovat - nové songy se budou prodávat jako audiovizuální aplikace pro mobilní telefony. S Björk na nich spolupracoval režisér Michel Gondry.

Vydání desky zatím nemá konkrétní datum, první vlaštovkou je už vypuštěná skladba/aplikace Solar System, která kombinuje 3D objekty, filmy, animace a diagramy využívající databáze NASA, Evropské kosmické agentury a Japonské vesmírné agentury.

Festival v Manchesteru nabídne třeba také vystoupení nevidomého afrického dua Amadou a Mariam z Mali; zpěváči ověnčení řadou cen odehrají koncert za úplné tmy.

Komik Johnny Vegas zde pak uvede svoji novou divadelní show a jeho britská kolegyně Victoria Wood připraví operu That Day We Sang o manchesterském dětském sboru z dvacátých let.

Kanadští surrealističtí filmaři, bratři Quayové, se pak spojí s ruskou houslistkou Alinou Ibragimovou a doprovodí její vystoupení na promenádě. 

 

Právě se děje

Další zprávy