Damon Albarn složí pro olympijský Londýn operu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 12. 2010 20:00
Součástí OH 2012 bude i kulturní oplympiáda
Blur na festivalu Glastonbury 2009
Blur na festivalu Glastonbury 2009 | Foto: Reuters

Londýn - Filmová herečka Cate Blanchettová, výtvarník David Hockney a zpěvák Damon Albarn budou hvězdami kulturní olympiády, která bude probíhat souběžně s olympijskými hrami v Londýně v létě 2012. 

Festival potrvá 12 týdnů a skončí se závěrem následné paralympiády v září 2012.   V rámci festivalu bude uvedena operal, kterou Albarn připravuje se spoluzakladatelem Gorillaz, kreslířem Jamiem Hewlettem, a s divadelním režisérem Rufusem Norrisem. Na projektu se podílí olympijský festival, Anglická národní opera a mezinárodní festival v Manchesteru.

Hyperaktivní Albarn už má na kontě úspěšnou operu Monkey: Journey to the West a režisérem Čchen Š'-Čengem, ve které zkombinoval západní pop-music s čímskými zpěvy. Podrobnosti o nové opeře nejsou známy. Mohlo by však o plánovanou spolupráci se slavným komiksovým scenáristou Alanem Moorem, autorem grafických románů V jako Vendeta, Strážci, Liga výjimečných, Z pekla či Ztracené dívky, o které se mluvilo už loni.

Během olympijského festivalu bude také poprvé v Británii uvedena slavná opera Philipa Glasse Einstein na pláži v režii Roberta Wilsona.

Foto: Aktuálně.cz

Královská shakespearovská společnost uspořádá světovou přehlídku věnovanou slavnému dramatikovi na scénách v Londýně, Stratfordu nad Avonou a v Newcastlu. Divadelní diváci by měli ocenit představení australského divadla Sydney Theatre Company, které uvede představení německého dramatika Botho Strausse Velcí a malí v hlavní roli s Cate Blanchettovou a v režii Luka Bondyho.

Kromě tanečních představení a festivalu poezie budou v Londýně během olympiády také velké výstavy známých současných malířů. Ve známé galerii Whitechapel bude vystavovat Rachel Whitereadová, v Královské akademii David Hockney a Lucian Freud v Národní portrétní galerii.

Pro olympijský festival natočí krátké filmy několik známých režisérů včetně Mikea Leigha. "Příští rok oznámíme, jak se budou podílet letní festival vážné hudby BBC Proms a mezinárodní divadelní festival v Edinburghu," řekla ředitelka festivalu Ruth Mackenzieová.

Festival Londýn 2012 začne 21. června a skončí po olympiádě a paralympiádě 9. září. Má zahrnovat na tisícovku událostí, které by podle organizátorů měly přilákat na tři miliony lidí. Některá představení budou zdarma, jiná za vstupné. Vstupenky se začnou prodávat příští rok na podzim

 

Právě se děje

Další zprávy