Cinematický orchestr promítá v Praze

22. 11. 2006 10:00
Praha - Jak transformovat jazz do moderní podoby 21. století? Odpovědí je koncert v pražském Roxy. Uvnitř: UKÁZKY
Foto: Aktuálně.cz

Dnes večer tam vystupují The Cinematic Orchestra, výrazní britští představitelé fúze jazzu a elektroniky, kteří samplují melodie a basové linky z oblíbených skladeb včetně soundtracků, dávají je do smyčky, vrství na sebe i kladou proti sobě a nechají do toho živě improvizovat jazzmany. A pak to ještě jednou všechno pěkně projedou počítačem.

Jejich opulentní a dlouhé skladby útočí na posluchačovy emoce a snad i podvědomí; připomene mu dobu němých snímků, filmů noir i výpravných zeměpisných dokumentů snímaných z letadla.

Foto: Aktuálně.cz

Po britských Coldcut a Skalpelu z Polska je The Cinematic Orchestra za posledních šest neděl třetím zástupcem nujazzového labelu Ninja Tune, jehož interprety jsme mohli v Praze vidět - a jehož značka je zárukou, že posluchač (návštěvník koncertu) nešlápne vedle.

A v případě projektu The Cinematic Orchestra by ta jistota měla být dvojnásobná - Jason Swinscoe, který formaci vede, u labelu dlouho pracoval a expedoval desky po Evropě. Zatímco domácím kapelám k tomu mixoval skladby, dával dohromady vlastní uskupení.

V roce 1999 se mu podařilo sehnat partu jazzových hudebníků a natočit album Motion, temnou desku s acidjazzovou náladou začátku nového tisíciletí.

The Cinematic Orchestra: Man With A Movie Camera
The Cinematic Orchestra: Man With A Movie Camera | Foto: Aktuálně.cz

Po albu remixů pak přišlo album Every Day, na kterém The Cinematic Orchestra svůj zájem posunuli víc k taneční scéně. V možnostech své melancholie a pomalosti propojovali pop s drum´n´bassem, oproti debutu víc prostoru dostaly vokály soulové divy Fontelly Bass nebo rappera Roots Manuvy.

Osud zatím posledního alba Man With Movie Camera je spojen s ruským dokumentem Dzigy Vertova Muž s kinoaparátem z roku 1929 - The Cinematic Orchestra na objednávku k původně němému filmu natočili soundtrack; podobně jako to udělal Biosphere, Michael Nyman nebo In the Nursery.

Při oblíbené disciplíně experimentálních i konceptuálních kapel využili i několik skladeb z Every Day, ale celek velmi dobře představuje The Cinematic Orchestra v plné parádě. Odkazy na historické kousky přirozeně protínají jejich současné variace, jazz 70. let se tu prolíná s psychedelicko rockovou scénou i současnou elektronikou a zvuková plocha vytváří pomalu plynoucí set výstavně autorské imaginace.

Poslechněte si ukázky z alba Man With Movie Camera

Podívejte se na celý němý film Muž s kinoaparátem

Nové album Ma Fleur je očekáváno v březnu příštího roku a dnešní koncert je prvním zastavením The Cinematic Orchestra za sedm let jejich existence v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy