Chcete vidět Madonnu? Snad vás vylosují

19. 4. 2007 10:30
Se vstupenkami na Live Earth je povoleno kšeftovat
Foto: Reuters

Londýn - On-line aukční síň eBay souhlasí, aby se na jejích stránkách prodávaly vstupenky na americké a britské koncerty Live Earth.

Live Earth nabídne čtyř až osmihodinová vystoupení v rozpětí čtyřiadvaceti hodin na různých místech světa. Smyslem megaakce je upozornit na změny klimatu a globální oteplování. Organizátoři, mezi nimiž je hlavní postavou někdejší americký viceprezident Al Gore, počítají s dvěma miliardami lidí u televizních obrazovek.

Kdo chce být na místě, musí mít štěstí nebo hodně peněz - a v každém případě trpělivost. Zájem o vstupenky je veliký, vždyť na britskou Live Earth se zaregistrovalo 203 000 lidí, ale na stadion ve Wembley se dostane jen 60 000 z nich. Nezbývá než rozdělovat.

Zatímco Glastonbury, největší festival pod otevřeným nebem, letos stavěl žadatele o lístky do řady podle rychlosti, u Live Earth se o vstupenky za 55 liber bude losovat. "Výherci" neboli úspěšní čekatelé budou informováni textovou zprávou.

James Blunt
James Blunt | Foto: Ludvík Hradilek

Až 7. července dorazí, budou svědky vystoupení největších světových hvězd - v Londýně to je Madonna, Red Hot Chili Peppers nebo James Blunt, v americkém New Jersey The Police, Kanye West a Bon Jovi. Na celkovém seznamu účinkujících Live Earth je stovka jmen.  

Očkává se, že relativně levné vstupenky budou prostředkem pro mnoho překupníků a ty chce mít portál eBay pod kontrolou: ti, kdo nabídnou a úspěšně prodají svá místa na koncertě, musí na dobročinné účely vydat minimálně 20 procent  z utržené ceny.

Něco takového bylo ještě před dvěma lety nemyslitelné. Tehdy se na eBay daly krátce pořídit vstupenky na koncert Live8, humanitární pomoc za oddlužení zemí třetího světa; ale šroubování cen a boj o lístky brzy skončily, když byla firma obviněna z profitu na neštěstí druhých.

 

Právě se děje

Další zprávy