Češi rozhodli: Na Eurosong pojede Kabát

jps, ČTK
10. 3. 2007 22:15
Praha - Česko vyšle do semifinálového kola Euro Songu rockery Kabát s jejich písní Malá dáma. Rozhodli o tom diváci ČT, kteří Kabátům poslali 28 343 hlasů.
Kabáti sklidili velký potlesk a před pódiem bylo znát, že tu mají mnoho fanoušků napříč několika generacemi.
Kabáti sklidili velký potlesk a před pódiem bylo znát, že tu mají mnoho fanoušků napříč několika generacemi. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Dalšími účastníky českého národního kola byli zpěvák Petr Kolář, někdejší finalisté televizní soutěže Česko hledá SuperStar Vlastimil Horváth, Petr Bende a Sámer Issa a skupina Lili Marlene. Kabát soupeřil také s romskou hip hopovou skupinou Gipsy.cz a zpěvačkami Helenou Zeťovou a Markétou Poulíčkovou, která se skrývá pod zkratkou L.B.P.

"Nevnímali jsme tu nikoho jako největší konkurenci, vyhrát dnes mohl kdokoliv," nechal se slyšet na tiskové konferenci po skončení show Josef Vojtek, frontman skupiny Kabát.

"Jsme překvapení, děkujeme všem, co nám poslali hlasy," dodává Josef Vojtek. "Jediné, co nám trošku hatí plány u Eurosongu, je, že jsme měli jet na šňůru. Budeme to muset nějak zkoordinovat, protože se nám to kryje," konstatoval. Kapela si totiž právě na polovinu května naplánovala začátek turné na propagaci svého nového alba Corrida.

Petr Bende se do Finska nepodívá
Petr Bende se do Finska nepodívá | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Kabáti si tak mohou připsat k dobru další výrazný úspěch. Jejich albová novinka je v prodeji stále jen několik měsíců a přesto zvítězili v ceně o Desku roku, když alba Corrida prodali jen během prosince loňského roku na 56 000 kusů.

Získali také hned čtyři nominace na ceny Akademie populární hudby, Anděly. Mimo jiné i v kategorii pro nejlepší kapelu.

Zástupci Česka se letos evropské pěvecké soutěže mohou zúčastnit vůbec poprvé. Vítězstvím v národním kole si Kabát vybojoval postup do semifinále, které se uskuteční 10. května v Helsinkách. Dějištěm finálového večera bude o dva dny později rovněž finská metropole.

V Hartwall Aréně se o postup do finále utkají Kabáti mimo jiné s kandidáty z Norska, Slovinska, Turecka, Běloruska nebo Malty. To už budou hlasovat diváci z celého světa. Finále se pak bude konat o dva dny později.

Zatímco v ostatních zúčastněných zemích soutěžilo vždy deset zpěváků a kapel, českého kola se jich zúčastnilo pouze devět. Ze soutěže totiž pro neshody s organizátory odstoupila zpěvačka Helena Vondráčková. Spor mezi Českou televizí a Vondáčkovou spočívá v podmínkách SMS hlasování. Vondráčková také obvinila Českou televizi, že podcenila propagaci celé akce.

Helena Zeťová také neuspěla
Helena Zeťová také neuspěla | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

 

Národní kolo soutěže se konalo v pražském Veletržním paláci a v přímém přenosu jej odvysílala Česká televize. Program večera moderovali zpěvák Jiří Korn a Kateřina Kristelová.

Pořadatelé původně počítali s tím, že čeští uchazeči o semifinále a případně i finále vzejdou z čela aktuálního žebříčku nejprodávanějších desek sestavovaného Mezinárodní federací fonografického průmyslu (IFPI).

Oslovené zpěvačky jako Aneta Langerová, Lucie Bílá a Bára Basiková či kapely Kryštof, Wanastovi Vjecy, Mig 21 a Ready Kirken však nabídku na účinkování v soutěži s více než půl století dlouhou tradicí odmítly.

Soutěž se poprvé konala před 51 lety. Uspěla v ní řada později proslulých jmen popové scény, například v roce 1974 do té doby nepříliš známá ABBA s megahitem Waterloo. V roce 1968 zvítězil Cliff Richard a o 20 let později to byla zpěvačka Celine Dionová. Jediným dosavadním českým účastníkem soutěže byl v roce 1968 Karel Gott, který však reprezentoval s písní Tisíce oken (Tausend Fenster) Rakousko.

 

Právě se děje

Další zprávy