Buch sem, buch tam. Pražský výběr je tu zas

Michal Pavec
15. 5. 2007 9:00
Starý rockový palice maj prej velký ambice
Foto: Sony BMG

Praha - Pražský výběr po rozchodu s Michalem Pavlíčkem i Vilémem Čokem ohlásil novou éru. S římskou dvojkou za jménem vydává Michael Kocáb a spol. desku Vymlácený rockový palice a netají se velkými ambicemi.

K nové ofenzivě si Kocáb ze staré sestavy ponechal bubeníka Klaudia Kryšpína, osiřelé posty obsadil mladými muzikanty. "Snaha o zachování ducha Pražského výběru je veliká. Je v tom i něco, co považuju za součást mojí osobnosti. Co mě na Výběru vždycky bavilo, mě baví i nadále. A budu se to tam snažit neustále pašovat," říká zpěvák a klávesista, před kterým teď prý stojí velká výzva. "Ta očekávání jsou smrtící," přiznává, aniž upřesňuje, kdo na něj čeká. 

Každopádně se hodlá přinejmenším vyrovnat novovlnné půli 80. let, kdy kapela v převlecích, s recesí, jazzovou zkušeností i hudebními experimenty vyprodávala stadiony a po zákazu kolovala na nekonečných kazetách.

Později už to tak zábavné nebylo. Hned v roce 1988 na druhé desce a pod názvem Výběr ubylo vtipu a přibylo vážnosti a urputnosti, se kterou se agilní frontman dodnes pouští do dalších projektů.

Jako když produkoval desku své dceři a vyráběl pop s Petrem Kolářem v projektu Velvet Revolution. Nebo byl v  roce 2002 přesvědčen, že má pořád co říct mladé generaci a umí to s hudebními mašinkami tehdy byla výsledkem "techno" deska Za kyslík.

Spor, který stál za odchodem Pavlíčka z Výběru, prý vyplynul z kytaristovy zaneprázdněnosti. Veřejnost ho mohla sledovat na webových stránkách kapely, neúspěšně se ho snažil vyřešit i bývalý prezident Václav Havel.

Foto: Sony BMG

Kocáb se teď k neshodám vracet nechce a tvrdí, že v současnosti už žádné neexistují: "Kluky mám rád a počítám, že se zase někdy sejdeme."

Problém nevidí ani v názvu. "Tou dvojkou jsme jasně řekli, že nejde o Pražský výběr s Michalem Pavlíčkem," tvrdí Kocáb a potvrzuje odstřižení od etapy, kterou považuje za nezaměnitelnou.

Nový Výběr se teď hlavně dívá vstříc světlým hudebním zítřkům. Po vydání desky začne 25. května v Teplicích megalomanské turné. Pak ho přeruší letní festivaly, ale nanovo se rozjede v září.

Management kapely počítá se šňůrou, za kterou by se prý nemuseli stydět ani Rolling Stones: Pražský výběr II bude hrát na obrovském pódiu, koncertu bude předcházet laserová show a pokaždé dorazí tisíce lidí.

Foto: Sony BMG

Znovuzrozený Výběr chce klást důraz na nové skladby z aktuální desky, které bude prokládat osvědčenými hity. Zároveň se hodlá soustředit na získávání nových fanoušků. Bude to mít těžké. Skladby z Vymlácených rockových palic jsou sice hudebně poměrně svěží, ale veselou paranoiu zmírajícího režimu nejenže nenahradila paranoia doby reklamních obrazů, nezbylo místo ani pro nadsázku.

Na minulé desce vypadal Kocáb jako starostlivý rodič, který se snaží pochopit svoje děti a nahraje jim skladbu Buch buch do palice. Teď je zase starostlivý občan a zpívá Buch štempl sem, buch štempl tam.

Místy až klišovité stížnosti na nenažranost politiků, komunisty i úřady ostře kontrastují s energií mladé kapely. Skalní fanoušci budou těžko hledat nového Tatrmana nebo Pražáky. V textech je vytlačila skepse, která si trochu nemotorně klestí cestu mezi mladou generaci. 

Z Austrálie ji přijel nalákat nový kytarista Glenn Proudfoot, kterého u protinožců objevil bubeník a někdejší emigrant Kryšpín. Proudfoot se měl nejprve podílet na Kocábově sólovém projektu, po rozpadu původní sestavy dostal místo po Pavlíčkovi. "Spolupráce s Michaelem a Klaudou je úžasná. V kapele takového kalibru rostu i jako muzikant," říká Proudfoot.

Baskytary se ujal zkušený Richard Scheufler a nově vzniklé místo zpěvačky a tanečnice získala Zlata Kinská, která se "starým" Výběrem vystupovala tři roky coby doprovodná vokalistka.

Částečně ujala také tradičních Čokových výkřiků a tvorby videoklipů. I ty jsou součástí smělých plánů: každá píseň na albu dostane video. Společně se záznamem živého vystoupení budou klipy tvořit základ pro DVD, které má vyjít na jaře.

Činorodý Kocáb už s předstihem hovoří o další desce, materiálu má prý kapela víc než dost. A na tvůrčí krizi si rozhodně nestěžuje. "Mně se často stane, že jdu na záchod, vrátím se a už mám zárodek nové písničky." 

 

Právě se děje

Další zprávy