Bon Jovi v Praze předvedou nablýskaný americký pop rock

Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 6. 2013 10:52
Fanoušci se mohou těšit na tříhodinovou show
Foto: Profimédia

Praha - Na fotbalovém stadionu v pražském Edenu vystoupí dnes večer americká pop rocková skupina Bon Jovi, která nabídne tříhodinové vystoupení s hity jako You Give Love A Bad Name, Livin' On A Prayer nebo Keep The Faith. Chybět by neměly singly z letošního alba What About Now - Because We Can a titulní píseň What About Now. Přesně v 18:00 zahájí večer předskokané Support Lesbiens, Bon Jovi začnou o hodinu později. Stadion bude otevřen od 16:00.

Pro evropskou část turné Bon Jovi připravili novou scénu imitující masku gigantického cadillacu, kterou tvoří přes 60 menších obrazovek a tři obří projekce, aby byla show dobře viditelná z každého koutu arény. Stavba technicky náročné scény, kterou připravuje 250členný tým, trvá čtyři dny. Aby byla včas postavena na dalším koncertním místě, nechala ji kapela vyhotovit ve čtyřech identických kopiích. Technické vybavení převáží na turné na šest desítek kamionů.

Ceny MTV - Jon Bon Jovi
Ceny MTV - Jon Bon Jovi | Foto: Reuters

Svlékneš si kvůli mně tričko?

V osmdesátých letech byla skupina Bon Jovi prototypem nablýskaného amerického pop rocku. Na rozdíl od desítek podobných skupin se však Bon Jovi nestali pouze krátkodobou módní záležitostí, ale dokázali postupně "dospět" a zaujmout i náročnější publikum. V Praze se Bon Jovi představili poprvé v září 1993 na Strahovském stadionu.

Skupinu založil v New Jersey její zpěvák a lídr Jon Bon Jovi (rodným jménem John Francis Bongiovi) v roce 1983. Tento syn italského přistěhovalce, který se živil jako holič, a americké číšnice již na střední škole hrával po rockových barech a s pomocí bratrance Tonyho, který vlastnil v New Yorku nahrávací studio, natočil skladbu Runaway. Bylo mu dvacet let a píseň sklidila nečekaný úspěch. Překvapený Jon si tak založil svoji stálou kapelu a její úspěch opět lídra skupiny překvapil.

Platinová alba, zástupy fanoušků a především fanynek po celém světě, vyprodané největší stadiony po celém světě a astronomické výdělky - to vše si členové Bon Jovi mohli plnými doušky vychutnávat již zakrátko. Zpětně si přitom lídr kapely nedělal přehnané iluze o příčinách tehdejší popularity: "Měli jsme tři singly na prvním místě hitparády, fanynky ale mluvily jen o jednom - Ty máš krásné vlasy! Svlékneš si kvůli mně tričko? Máš tetování?" Image Jona Bon Joviho ale ke skupině patří stejně tak jako jejich melodické rockové písničky s nosnými refrény.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Debutové album nazvané jednoduše Bon Jovi vydali v roce 1984. Mezi hudební elitu je katapultovalo třetí a čtvrté album (obě platinová) Slippery When Wet (1986) s hity You Give Love a Bad Name a Livin' on a Prayer a New Jersey (1988), kde je například píseň I'll Be There for You.

Poté se skupina poprvé odmlčela a její protagonisté se věnovali sólovým projektů. Obdobných oddechových přestávek si Bon Jovi dopřáli několik, vždy se však dokázali vrátit se stejnou energií a úspěchem na výsluní rockové hudby.

Na počátku 90. let Bon Jovi přitvrdili a výsledkem toho bylo opět platinové album Keep the Faith z roku 1992. Následovala opět platinová deska These Days z roku 1995 a svou dlouhověkost i návrat ke svým kořenům Bon Jovi potvrdili na albu Crush z roku 2000. Pilotním singlem tohoto alba se stala skladba It's My Life, která je označována za jeden z nejúspěšnějších singlů kapely. Skupině se díky návratu k pop rockovému zvuku navíc podařilo oslovit novou generaci mladých fanoušků.

Foto: Aktuálně.cz

Melodie a jednoduchost

Během třicetileté existence skupina prodala na 130 milionů kusů desek, odehrála více než 2700 koncertů nejméně v 50 zemích a vystoupila před 35 miliony fanoušků. Jejím zatím posledním studiovým počinem je dvanácté album What About Now, které vyšlo letos v březnu. Oddaní fanoušci desku přijali téměř bez výhrad, kritika ale už tak příznivá nebyla.

Ostatně část kritiků je k hudbě Bon Jovi nesmiřitelná již od počátku, a to kvůli hudební jednoduchosti a chytlavým a podle některých kritiků kýčovitým refrénům. "Našimi silnými stránkami jsou melodie a jednoduchost," vysvětluje filozofii kapely její kytarista Richie Sambora. "Pořád existuje hodně lidí, kteří si rádi poslechnou klasicky vystavěnou písničku se silným refrénem, kterou si můžou sami snadno zazpívat. A takové my umíme," dodává Bon Jovi.

Kromě Jona Bon Joviho kapelu tvoří Richie Sambora (kytara), Tico Torres (bicí, perkuse), který byl dva roky ženatý s českou topmodelkou Evou Herzigovou, David Bryan (klávesy) a Hugh McDonnald (basová kytara), který v roce 1994 vystřídal původního baskytaristu Aleca Johna Sucha. Také Sambora přišel do skupiny trochu později. Bylo to ale již v polovině 80. let, kdy vystřídal Davida Saboa, který si poté založil slavnou skupinu Skid Row. Skupina tak hraje 30 let v téměř nezměněné sestavě.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy