Beastie Boys se vrací. Beze slov

Jan Pomuk Štěpánek
28. 6. 2007 11:00
Věděli jste, že to jednou uděláme, vzkazují fanouškům

New York - Průkopníci bílého hip hopu mají patent na inovace. Poté, co se jejich fanoušci velmi dobře přijali instrumentální edice starších alb, rozhodli se Beastie Boys pro neobvyklý experiment, čistě instrumentální návrat k živým nástrojům.

Tisíce fanoušků registrovaných v jejich mailing listu dostaly 1. května následující email: "Ok, tady je něco málo o našem novém albu a pozor je to žhavej shit, je do drsný, je to oficiální, jmenuje se The Mix-Up a je celé instrumentální. Věděl jsem, že to jednou udělají -  to citujeme vás. Tak koukněte na track list a cover v příloze. Milujete nás. Nebo ne?"

Zpráva má navíc dvě části. Nejenže je nové album beze slov, navíc verze s vokály dorazí na trh v zápětí. "Deska The Mix-Up je součástí třífázového plánu skupiny. První fáze je právě na pultech obchodů," říká Petr Meškán z české pobočky firmy EMI, která Beastie Boys vydává.

The Beastie Boys - The Mix-Up
The Beastie Boys - The Mix-Up | Foto: EMI

V druhé fázi pak kapela vydá balíček, který bude obsahovat DVD s filmem ve stylu beatlesáckého Hard Days Night a CD s remixy a  vokálními verzemi skladeb z The Mix-Up. "Třetí fází bude v první polovině roku 2008 zbrusu nové klasické vokální album BB," dodává Meškán.

The Mix-Up nabízí solidní, jazzem a funkem nasáklý zážitek. Hutný soulový a funky feeling evokuje sedmdesátá léta; jakoby člověk poslouchal soundtrack k detektivnímu seriálu z dob, kdy zvony, kotlety a košile s mohutnými límci byly autentickou módou, nikoliv módním retrem.

Pokud někde v historii kapely hledat příměr, asi nejblíže má nová nahrávka k atmosféře EP Root Down nebo některým z jazzových věcí, jako například Song For The Man z alba Hello Nasty.

Je také zajímavé pokoušet se v instrumentálních vyhrávkách vyčíst, jak asi budou znít skladby s rapem a frázováním. Díky suverénním sólovým kytarovým i klávesovým vyhrávkám totiž The Mix-Up obstojí bez jediného rýmu.

K vrcholům desky patří reaggae a dancehallem ovlivněná latino hříčka Suco De Tangerina, skvělá je funky vypalovačka Freaky Hijiki nebo jemnou psychedelií obestřená a rockující The Cousin of Death.

Beastie Boys jako jedni z prvních dokázali křížit hip hop s tvrdým rockovým zvukem; i proto patří mezi nejvlivnější kapely vůbec. Sami se ale ke kapelám, které navazují na to, co Beastie Boys kdysi nastartovali, nehlásí. Ostatně v textu skladby Alive z roku 1999 to říkají zcela jasně: "Stvořili jsme monstrum, metal-rap s kozí bradkou".

Vznikli v roce 1979 coby původně punková kapela The Young Aborigines. Až s příchodem Adama Yauche v roce 1981 se kapela přejmenovává na Beastie Boys, aby se v osmdesátých letech vypracovala do pozice jedné z nejoriginálnějších a nejrespektovanějších hiphopových kapel. Do dnešního dne vydala sedm alb.

 

Právě se děje

Další zprávy