Tady máš kameru, natoč mi Beastie Boys

hej, jš
27. 10. 2006 9:01
Recenze  - Jak Beastie Boys vylezou na pódium, začněte točit, mělo úkol padesát fanoušků.
Foto: Aktuálně.cz

Dokument se natáčel už předloni - 9. října v newyorské Madison Square Garden - a český distribuční název je vyčerpávající: Beastie Boys, 50 kamer a 40 tisíc očí s podtitulem Banda nezkušených kameramanů na vyprodaném koncertě Beastie Boys. Ten původní Awesome; I Fuckin' Shot That! zase výstižnější pro to, komu rozdala sama kapela padesátku kamer.

Podívejte se na trailer filmu Beastie Boys, 50 kamer a 40 tisíc očí

Foto: Aktuálně.cz

V USA patří Beastie Boys k hip hopovému inventáři: před čtvrt stoletím se začali hledat v punku, ale brzy se přeorientovali na styl ulice. Debut Licence to Ill (1986) byl prvním rapovým albem v čele americké hitparády, nadto připravený bělochy. Zatím poslední nahrávka trojice Mike D, King Ad-Rock a MCA je předloňský To The 5 Boroughs.

A právě poslední z trojice - Adam Yauch, který si říká také Nathaniel Hörnblowér nebo MCA - je režisérem mnoha klipů i nového dokumentu. Tři dny před vystoupením vybízel na webových stránkách fanoušky, aby se zapsali jako "kameramani".

Jedinou podmínkou byla vlastní vstupenka a dodržení jednoduchých instrukcí: "Jakmile na pódium vystoupí Beastie Boys, začněte točit. A nepřestávejte, dokud neskončí." Yauch záměrně omezil pravidla na minimum a nechal co největší prostor individuálnímu pojetí.

Foto: Aerofilms

Ve výsledku tak jeden fanoušek mířil kamerou na pódium, dalšího nejvíc zajímala přítelkyně po pravici, třetí si zašel pro pivo a nenechal si to pro sebe, jiný na koncertě s kamerou skákal a sám překřičel kapelu... MCA ve víc než sto hodinách nesouvisejících záběrů musel najít časovou linku a kolem ní vystavět devadesáti minutový snímek.  

Mozaika, kterou poskládal, drží pohromadě a divák v kině může mít pocit, že je v Madison Square Garden taky. Naprosto nedramatická situace (kapela hraje koncert) je dobře rozčleněna a jsou z ní vybrány mikropříběhy: s napětím sledujeme, jak trojice hudebníků s ochrankou opouští pódium a po rychlém přesunu se objevuje uprostřed diváků, sdílíme radost z největších hitů i eufórii po vystoupení. To se podařilo i díky tomu, že bandě amatérských videokameramanů přece jen pomáhal profesionální štáb a snímku dal jasné obrysy.

Foto: Aerofilms

Jenže i tak Beastie Boys, 50 kamer a 40 tisíc očí zůstává jen povedeným koncertním DVD populární kapely. Fanoušek si ho užije, kdo americký rap nemusí, brzy strukturu prokoukne a začne se nudit. Proč u nás jde tenhle snímek do veřejných kin, je záhadou, daleko víc by mu slušely domáci projekce a snad promítání na nějakém hiphopovém festivalu pro připravené publikum.  

České stránky filmu Bestie Boys, 50 kamer a 40 tisíc očí

 

Právě se děje

Další zprávy