Amy Winehouse ruší koncerty, doktoři nařídili klid

tur
15. 8. 2007 10:30
Má talent na zpěv, skandály, domácí násilí, deprese i závislosti.
Amy Winehouse
Amy Winehouse | Foto: Island Records

Londýn - Působí jako ženský ekvivalent Petea Dohertyho s tím rozdílem, že zatím není tak zoufale v háji jako on. Amy Winehouse, která v minulém týdnu zrušila své koncerty v Norsku a Dánsku, nyní musí oželet i předskakování pro Rolling Stones v Německu.

Důvodem byla hospitalizace v nemocnici v důsledku úplného vyčerpání. U zpěvačky, která se nijak netají svou láskou k alkoholu asi není nutné příliš spekulovat, z čeho že je unavená.

Amy na vysvětlenou ke zrušeným skandinávským vystoupením podotkla: "Vím, že to bylo na poslední chvíli a trochu nezodpovědné, ale jsem perfekcionistka a radši přeložím show, než bych ji odzpívala na půl plynu."

Poté, co ji byl kvůli předávkování se 7. srpna vypumpován žaludek a dostala adrenalinovou včeličku, ji lékaři doporučili pobyt v odvykací léčebně. V duchu refrénu svého největšího hitu Rehab, však odmítla. "Když začnu být víc sebedestruktivní, stačí, abych strávila nějaký čas se svým otcem." Ovšem stále dodržuje radu doktorů - klid na lůžku.

Amy Winehouse na britské scéně zabodovala už debutem Frank z roku 2003, díky němuž byla nominována na Mercury Prize, vítězství ji nakonec vyfoukli Franz Ferdinand. Mezi ostatními nominovanými kytarovými partami působila tahle tehdy dvacítka s hlasem, kterým by mohla zpívat ústřední téma k Jamesi Bondovi, jako zjevení.

Video: youtube.com

Letošní deska Back to Black ji proslavila v Evropě a především ve Státech, kde v oficiální hitparádě startovala na sedmém místě. Její výrazné soulové melodie navíc lákají další umělce k vlastním interpretacím, což její pozici ještě více posiluje. Hity Amy Winehouse po svém přezpívali mimo jiné Arctic Monkeys, Prince nebo Justin Timberlake.

Její popularitě stejnou měrou jako soulová retro hudba slouží i excesy a zpiťarské výstřelky. Za ty roky mezi oběma alby stačila svoje hubnoucí anorektické paže pokrýt třinácti námořnickými kérkami a zapsat se vděčnými mediálními historkami.

Foto: Reuters

Na každé koncertní fotografii je s pivem v ruce.  V lednu ukončila koncert v londýnské klubu G A Y hned po prvním songu, prý musela zvracet. Na podzim zase během předávání cen časopisu Q pořvávala na Bona během jeho děkovné řeči, aby držel hubu. Při interview pro magazín Spin si zase v přítomnosti reportéra vyřezala střepem ze zrcadla na břicho jméno svého přítele (dnes manžela) Blakea Fielder-Civila.

Ani ten jejím destruktivním záchvatům neunikne, jak se Amy svěřila v rozhovoru pro World Entertainment News Network, když má napito, svého muže nijak nešetří. "Stačí, aby řekl něco, co se mi znelíbí, dostane do brady."

Nejbližší stále ještě platný termín v koncertním kalendáři Amy Winehouse je britský V Festival 18 a 19. srpna, je otázkou, jestli se dá dohromady. A netrápí to nutně jen její fanoušky, Amy pověstná svou nezodpovědností už inspirovala britské sázkové kanceláře k vypisování sázek, jestli na ten či který koncert skutečně dorazí nebo jestli i navzdory tiskovému prohlášení o nevolnosti bude k vidění v některém z londýnských pubů. 

 

Právě se děje

Další zprávy