Amy Winehouse ruší další vystoupení, odnesla to MTV

jps, tur, BBC
1. 9. 2007 9:00
Soulová diva s punkovými návyky bojuje se svými démony.
Foto: Reuters

Londýn -  Během června a července se britský tisk skvěle bavil pořád divočejšími excesy Amy Winehouse, v srpnu pobavení vystřídaly obavy. Zpěvačka začala rušit jedno vystoupení za druhým a nastoupila na léčení. Teď se zdá, že její návrat bude otázkou mnohem delší doby.

Soulová diva s punkovými návyky v minulých týdnech zrušila koncerty v Norsku a Dánsku, později vypustila i předskakování pro Rolling Stones v Německu. A mluvčí jejího vydavatele Universal Republic Records se nechal slyšet, že vynechá i zářijové vystoupení na předávání cen MTV Music Awards. Sama je přitom nominována na tři trofeje včetně té pro nejlepší zpěvačku.

Důvodem rušení koncertů a nově i vystoupení na prestižním předávání cen  je hospitalizace v nemocnici v důsledku úplného vyčerpání.

U zpěvačky, která se nijak netají svou láskou k alkoholu i drogám, asi není nutné spekulovat, z čeho že je unavená. Poté, co jí byl kvůli předávkování v srpnu vypumpován žaludek a dostala adrenalinovou včeličku, jí lékaři doporučili pobyt v odvykací léčebně. V duchu refrénu svého největšího hitu Rehab odmítla. "Když začnu být víc sebedestruktivní, stačí, abych strávila nějaký čas se svým otcem." Ovšem dodržuje radu doktorů - klid na lůžku.

Video: youtube.com

Amy Winehouse na britské scéně zabodovala už debutem Frank z roku 2003, díky němuž byla nominována na Mercury Prize, ale vítězství jí vyfoukli Franz Ferdinand. Mezi ostatními nominovanými kytarovými partami působila tahle tehdy dvacítka s hlasem, kterým by mohla zpívat ústřední téma k Bondovi, jako zjevení.

Letošní deska Back to Black ji proslavila v Evropě a především ve Státech, kde v oficiální hitparádě startovala na sedmém místě. Její výrazné soulové melodie navíc lákají další umělce k vlastním interpretacím, což její pozici ještě posiluje. Hity Amy Winehouse přezpívali mimo jiné Arctic Monkeys, Prince nebo Justin Timberlake.

Její popularitě stejnou měrou jako soulová retro hudba slouží i excesy a zpiťarské výstřelky. Za ty roky mezi oběma alby stačila hubnoucí anorektické paže pokrýt třinácti námořnickými kérkami a zapsat se vděčnými mediálními historkami. Na každé koncertní fotografii je s pivem v ruce.



V  lednu ukončila show v londýnské klubu G A Y hned po prvním songu, prý musela zvracet. Loni na podzim zase během předávání cen časopisu Q pořvávala na Bona během jeho děkovné řeči, aby držel hubu. Při interview pro magazín Spin si v přítomnosti reportéra vyřezala střepem ze zrcadla na břicho jméno svého přítele (dnes manžela) Blakea Fielder-Civila.

RECENZE: Hubatá Amy z hospody se trefila do černého

Ani ten jejím destruktivním záchvatům neunikne, jak se svěřila v rozhovoru pro World Entertainment News Network, když má napito, muže nijak nešetří. "Stačí, aby řekl něco, co se mi znelíbí, dostane do brady."

Amy Winehouse
Amy Winehouse | Foto: Island Records

Netrápí nutně jen své fanoušky a manžela. Její tchán dal do médií prohlášení, ve kterém fanoušky vyzývá, aby nekupovali její nahrávky, dokud se nedá dohromady. Její otec oponuje, že to ničemu nepomůže, ale přiznává, že na Amy není v poslední době hezký pohled.

Zpěvačka pověstná svou nezodpovědností už inspirovala britské sázkové kanceláře k vypisování kursů, jestli na ten či který koncert skutečně dorazí, nebo jestli i navzdory prohlášení o nevolnosti bude k vidění v některém z londýnských pubů. 

 

Právě se děje

Další zprávy