Američané propadli vítězům reality show

rg,krk
16. 12. 2007 12:10
Zámořský trh ovládají desky tamních SuperStar
Daughtry na Amerických hudebních cenách v Los Angeles.
Daughtry na Amerických hudebních cenách v Los Angeles. | Foto: Reuters

New York - Americký zpěvák Chris Daughtry sice skončil v pátém ročníku soutěže American Idol čtvrtý, avšak je to právě on, kdo vévodí letošnímu žebříčku prodejnosti nahrávek podle magazínu Billboard.

Jeho kapela Daughtry prodala svého alba Daughtry - aby se to lépe pamatovalo - na 3,2 milionu kusů. Deska vyšla už loni v čase předvánočním, takže se v seznamu drží už pětapadesátý týden. V současnosti okupuje 32. pozici.

Jeho kolega Taylor Hicks, jenž loňský titul Amerického idolu získal, použil obdobnou taktiku, ale zdaleka si nevedl tak úspěšně. Možná proto, že oproti Daughtrymu se s vydáním nahrávky zpozdil o tři týdny.

Hicks se dostal na krátko na druhé místo Billboardu, ale v současnosti je ze sledovaných dvou set příček sto devadesátý osmý. A v celkovém žebříčku prodejnosti sedmdesátý čtvrtý za Christinou Aguilerou.

Fergie
Fergie | Foto: Reuters

Severokarolínský kvintet Daughtry hraje styl, který Billboard označuje jako post-grunge a pro přirovnání používá kapely Creed a Nickelback. Ale stačilo by označení silácký pop-rock idealní pro zjitřené teenagery; s emotivními baladami a metalovými kytarami.

Tak o desce píše i magazín Rolling Stone, jinak obvykle nakloněný klasickému rocku. Další mu radí, že zpěv by zlepšila operace kýly. Jisté je, že flanelové košile s "post-grungem" nic společného nemají; Daughtry volí holou hlavu a vizáž Vina Diesla.

Čtěte: Hvězda soutěže X Factor má nejprodávanější debut

Z odstupem pěti set tisíců prodaných nosičů se na druhém místě zámořského letošního prodeje usadil sladký popař s drsným pohledem Akon - ale s loňskou deskou Konvicted. Jeho letošní titul In My Ghetto se do vrchní dvoustovky nedostal.

Třetí místo obsadila s počtem dvou a půl milionu kusů deska The Dutchess od zpěvačky Fergie, která odkoukala strategie svádění i markteingu od Gwen Stefani tak dobře, že ji letos nechala daleko za sebou.

Sting je znovu frontmanem The Police. Na amerických Grammy. Jenom?
Sting je znovu frontmanem The Police. Na amerických Grammy. Jenom? | Foto: reuters

Čtvrtý je soundtrack k seriálu o dvanáctileté dívce Hannah Montana. Právě se přistěhovala z vidlákova do Malibu, zvyká si na nové prostředí a k tomu - tý jo - provozuje tajný život zpěvačky.

První pětku uzavírá American Idol roku 2005. Zpěvačka Carrie Underwood ve sledovaném období - listopad 2006 až listopad 2007 - prodala 2,3 milionu kopií nahrávky Some Hearts.

Deska přitom pochází už z roku, kdy vyhrála americkou SuperStar; zpěvačka už mezitím vydala další titul Carnival Ride.

Úspěch tváří z reality show a teenagerských oblíbenců neplatí jen za mořem. V Británni právě boduje se svým debutem vítězka X Factoru Leona Lewis.

Foto: Reuters

V Česku tenhle trend zatím naplnila jen první SuperStar Aneta Langerová, když prodal 120 tisíc kusů svého debutu. Ostatní soutěžící se stali spíš pešáky showbyznysu a televizních estrád. 

Nejúspěšnějším americkým turné roku se stal reunion Stingových The Police. Podle odhadů jim koncerty vydělaly asi 212 milionů dolarů.

Sám jejich šéf je i nejúspěšnějším klasickým interpretem a má také nejlepší klasickou desku. Na Songs From The Labyrint přezpíval skladby anglického klasika a Shakespearova současníka Johna Dowlanda.

 

Právě se děje

Další zprávy