Hvězda soutěže X Factor má nejprodávanější debut

tur
19. 11. 2007 12:01
Obliba výherců reality show roste u celého Atlantiku
Leona Lewis
Leona Lewis | Foto: Reuters

Londýn - Vítězka loňského kola britské soutěže X Factor Leona Lewis překonala rekord nejrychleji prodávaného debutu, který teprve loni s neuvěřitelnou vehemencí nastavili Arctic Monkeys debutem Whatever People Say I Am, That's What I'm Not.

Zpěvačka prodala během jediného týdne 375 tisíc kusů alba Spirit tedy zhruba o 12 tisíc více než Arctic Monkeys.

Absolutní rekord nejrychleji prodávaného alba však stále drží Oasis, kterým se s Be Here Now podařilo v roce 1997 během prvních sedmi dnů prodat 813 tisíc kopií.

V úhrnu rychlých prodejů je Spirit čtvrtou deskou. Před ní jsou jen zmínění Oasis, dále Coldplay s X&Y a Life For Rent od Dido.

V Top 10 se dá nalézt Intensive Care od Robbie Williamse, Bad Michaela Jacksona nebo U2 s dvojalbem Rattle & Hum.

Carrie Underwood při ceremoniálu AMA
Carrie Underwood při ceremoniálu AMA | Foto: Reuters
   

Kromě toho, že má dvaadvacetiletá Leona Lewis nejprodávanější album, může se těšit i z toho, že její skladba Bleeding Love je stále na prvním místě britského singlového žebříčku. Ten zaznamenal pouze jedinou novinku v první desítce - a sice nový singl Bloc Party Flux.    

Rostoucí oblibu interpretů, jež vygenerovaly soutěže postavené na příběhu a emotivní společné cestě, kterou si zpěváci v přímém přenosu vyšlapávají, ilustrují i víkendové American Music Awards.

Zpěváci vzešlí ze soutěže American Idol  - model, na němž je založeno Česko hledá SuperStar -  zastínili za mořem v počtu cen i takové instituce a notorické sběrače, jako jsou Justin Timberlake nebo Beyonce.

Dvojice bývalých Idolů   country zpěvačka Carrie Underwood plus Chris Daughtry se svojí kapelou - posbírali každý po třech cenách z dvaceti dvou kategorií.

Výherci, které tradičně vybírá anketa mezi reprezentativním demografickým vzorkem 20 tisíc amerických posluchačů, pochopitelně neopomněli poděkovat Simonu Fullerovi, britskému vynálezci formátu Superstar.    

K čemuž Chris Daughtry alibisticky dodal to, co si v zásadě myslí všichni absolventi reality show: "Ta soutěž ze mě neudělala, co jsem. Pouze mi dala šanci, abych to všem mohl ukázat."

 

Právě se děje

Další zprávy