Africký král reggae byl zastřelen před zraky svých dětí

Roman Staněk
19. 10. 2007 20:00
Lucky Dube se proslavil písněmi proti apartheidu
Lucky Dube byl vedle Boba Marleye jeden z nejslavnějších raggae zpěváků
Lucky Dube byl vedle Boba Marleye jeden z nejslavnějších raggae zpěváků | Foto: Lucky Dube Official

Johannesburg - Jihoafrický reggae zpěvák Lucky Dube byl zastřelen před očima svých dětí v Johannesburgu, když se stal obětí pokusu o únos. Podle jiné verze se mu zloději "jen" pokoušeli ukrást na předměstí Johannesburgu auto.

Lucky Dube byl podobně jako Bob Marley jedním z nejslavnějších sociálně angažovaných reggae interpretů a jedním z nejúspěšnějších afrických zpěváků vůbec.

Podle svědků, které citovala BBC a Reuters, byl kulkou zasažen v momentě, kdy se snažil ujet před útočníky. Patnáctiletý syn stihl vystoupit, o rok starší dcera zůstala v autě. Zraněny zpěvák pak ztratil kontrolu nad vozidlem a narazil do stromu.

Lucky Dube

  • Lucky Philip Dube se narodil 3.srpna 1964 na malé farmě nedaleko Ermela, asi 150 km od Johannesburgu
  • V roce 1982 začal pracovat na své první desce Lucky Dube and the Supersoul, už na ní se objevují sociální témata
  • Prvních pět alb nahrál v populárním africkém stylu mbaqanga, až v roce 1984 vydal první reggae album
  • Toto album - Rastas Never Die - bylo v roce 1985 zakázáno tehdejším režimem apartheidu
  • Až do své smrti vydal 22 alb, desky Victims se v roce 1993 prodalo více než milion kusů
  • Jeho posledním albem se stala deska Respect z dubna roku 2007

Policie pátrá po třech podezřelých. Zatím není jasné, zda Lucky Dube zemřel na následky střelné rány nebo následné dopravní nehody.

Bojovník proti apartheidu, jemuž dala matka jméno Lucky proto, že její předchozí dítě po porodu zemřelo, se proslavil hlavně alby s přízančnými názvy Slave, Prisoner nebo Together As One.

Stejnojmenná píseň Together As One z roku 1989 se stala symbolem boje proti apartheidu. V anketě BBC ji posluchači označili za jeden z nejlepších afrických songů vůbec.

Jihoafrická republika je co do počtu vražd, únosů, znásilnění a přepadení jednou z nejhorších zemí na celém světě. Vražda zpěváka místní obyvatele velmi zasáhla.

V sobotu večer se má v Paříži odehrát finále ragbyového mistrovství světa mezi Jihoafrickou republikou a Anglií. Podle některých zpráv by africký tým na zpěvákovu počest mohl nastoupit s černými páskami na paži.

Poslední desku Respect komerčně nejúspěšnější jihoafrický zpěvák vydal v dubnu. Za svého života Lucky Dube koncertoval například se Stingem, Peterem Gabrielem nebo Sinead O'Connor.

 

Právě se děje

Další zprávy