Aféra? Kdo nezahraje v televizi, nemůže vyhrát Anděla

Karel Veselý
17. 3. 2010 17:00
Pořadatelé zasáhli do nominací na hudební ceny

Praha - V pondělí vyhlášené nominace na hudební ceny Anděl mají bizarní dohru. K tradičním trojicím nominovaných, které byly zveřejněny na tiskové konferenci, přibyli v úterý dopoledne na oficiální webové stránce (www.cenyandel.cz) ještě další dva interpreti v každé kategorii. A tento krok odkryl, že pořadatelé "pracovali" s hlasy od členů Akademie populární hudby.

Foto: Aktuálně.cz

Jak se totiž ukázalo, nebyla to jen komunikační nešikovnost pořadatelů. Původně akademici zvolili pět nominovaných v každé kategorii. Z nich ale následně organizátoři bez jejich vědomí vybrali tři, kteří se zúčastní slavnostního ceremoniálu a budou usilovat o Anděly.

Klíčem k výběru přitom byla ochota oslovených zahrát si v televizi před akademiky: v červeně označeném triu nominovaných tak nejsou vždy ti, kteří dostali nejvíc hlasů. V zásadě chvályhodný pokus udělat letošní ceremoniál zajímavější má tedy podivnou příchuť. Pořadatelé v tom ale nevidí problém.

Pouze dva případy?

"Hlavním motivem byl záměr představit v prime timu na celostátní televizi interprety a umělce živě a umožnit tak zviditelnění těm, kteří kandidují na prestižní ocenění a široká veřejnost je například i nezná," vysvětluje letošní záměry pořadatelů v e-mailovém rozhovoru Michaela Kocourová, jednatelka společnosti Lewron.

Playboy party v Solidní nejistotě - Petr Šiška a Legendy se vrací
Playboy party v Solidní nejistotě - Petr Šiška a Legendy se vrací | Foto: Jiri Hermann

Druhé kolo hlasování letos proběhne přímo na slavnostním večeru, který je připravený na 17. dubna na holešovické Výstaviště. Všichni nominovaní zde mají vystoupit živě.

„Drtivá většina prvních třech kandidátů z prvního kola se druhého kola zúčastní. Pouze v případě, že druhého kola se nemohl někdo z umělců zúčastnit, byl osloven další v předběžném pořadí s největším počtem bodů," vysvětlují pořadatelé.

Sami ale přiznávají, že se to týkalo například Jaromíra Nohavici a skupiny Kabát. Zatímco písničkář je v době ceremoniálu na turné v Polsku, Kabát se omluvil „z umělecko-organizačních důvodů".

Někteří členové akademie jsou z nejasností kolem nominací roztrpčeni. „Musím říct, že prvotní radost z poměrně obstojných nominací se po pár hodinách změnila ve zmatek, kdože vlastně je a kdo není nominovaný. Téměř je mi líto těch kapel a interpretů, kteří se na webu dozvěděli, že jsou nominováni, aby druhý dne zjistili, že nominováni nejsou," říká Jan Balušek, spolumajitel portálu Musicserver.cz.

Lucie Bílá a Lešek Wronka.
Lucie Bílá a Lešek Wronka. | Foto: Jiří Petřík

Podle médií navíc některé kapely ani interprety pořadatelé ani nekontaktovali; každopádně řada z nich byla ze zveřejněných „širších nominací" poněkud zmatená.

Neprůhledná úprava nominací však vznáší i podstatnější otázky ohledně vyznění a nastavení cen. Nejvíc šancí na Anděly má kytarovka Charlie Straight, která se uchází o ceny v kategoriích Album roku, Objev roku a Videoklip roku.

Její případné vítězství ale mohlo být i jednoznačnější. Na webu je uváděná na posledním, nepostupovém  místě i v kategorii Kapela roku. Podle logiky pořadatelů tam ovšem mohla být odsunuta jen proto, aby nevystupovala na ceremoniálu vícekrát.

Akademie se zase mění

Předávání cen bude v přímém přenosu přenášet TV Nova a večerem bude provázet Tereza Pergnerová. K celkovému zatraktivnění měla patrně přispět i částečná obměna akademie.

Foto: Warner Music
Čtěte také:
Andělé zavřeli krám s hudbou. Na sponzorském banketu
Tata Bojs na Anděly nejdou: Umělci tam nejsou důležití
Sunshine: Anděly by měl odmítnout každý soudný člověk

Ještě vloni rada Akademie populární hudby v tiskové zprávě přiznala, že „personální složení APH se v posledních letech ukazovalo jako do určité míry disfunkční", a proto členy obměnila „tak, aby to odpovídalo skutečné situaci v hudebním průmyslu".

Letos už je ale zase všechno jinak.  APH, která se před dvěma lety po odchodu předsedy Petra Šišky dostala do rukou společnosti Lewron, říká: "Akademie se kvalitativně pozměnila, byla rozšířena o promotéry z řad organizátorů největších  hudebních festivalů a o výkonné umělce, kteří v minulém roce nevydali žádné album".

Soška Anděla
Soška Anděla | Foto: Ondřej Besperát

Mezi 139 hlasujícími se tak ocitli například Anna K, Richard Müller, Robert Kodym nebo Leoš Mareš (označený v materiálech jako "umělec").

Pravdou je, že hlasování se těší malému zájmu mezi skutečnými odborníky - ze zhruba padesáti hudebních novinářů, kteří figurovali v návrhu Akademie, se jich hlasování nakonec zúčastnila necelá půlka (viz seznam akademiků zde).

Prestižní ceny? Zatím ne

Ceny Anděl by chtěly být českou obdobou Grammy nebo Brit Awards. Dosavadních devatenáct ročníků, jež se konaly pod třemi různými jmény, ale doprovází spíše rozpačité pokusy, jak vybalancovat skutečnou kvalitu oceněných a komerční potenciál přenosu.

Definitivní „sešup" nastal poté, co ceny odkoupila Šiškova agentura Petarda. Od té doby přenosy prosluly zejména nekonečnou prezentací sponzorů, vystupováním spřátelených skupin a bizarních zahraničních hostů. Šiška se jmenoval i na post prezidenta Akademie, jež přestala být nezávislým hlasem a začala spíš splývat s pořádající firmou.

Foto: Aktuálně.cz

Od roku 2008 je držitelem licence ke slavnostnímu udílení výročních cen společnost Lewron music center s.r.o., která se stará mimo jiné o zpěvačku Ewu Farnou. Ani ona v nominacích nechybí.

Dvě nominace mají dva interpreti: Aneta Langerová a skupina Monkey Business. Žánrové ceny se budou předávat už 12. dubna v KC Novodvorská.

Pro odpůrce současné podoby cen jsou letošní zmatky jen dalším důkazem jejich odtrženosti od vitální hudby. A podobně jako nedávní filmoví Čeští lvi jsou Andělé i ukázkou, že v Česku nefunguje zpětná vazba ani kritika a přes její odpor je u nás společenské i kulturní dění podivně "zprivatizováno" zájmy producentů a pořadatelů.

Organizátoři Andělů jsou ale se sebou spokojení. „Kromě těchto kroků, které - doufáme - přispějí k dalšímu zvýšení prestiže Andělů, jsme pro budoucí léta ještě  zachovali  žánrové ceny. Tyto ceny navíc  se snažíme postupně  rozšiřovat o další hudební směry a nezávislou scénu, byť z komerčního hlediska se jedná o skutečnou filantropii," řekli Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy