Herečka Robin Wright převezme ve Varech cenu prezidenta festivalu

ČTK ČTK
20. 6. 2023 12:59
Cenu prezidenta filmového festivalu Karlovy Vary letos obdrží také americká herečka Robin Wright, známá jako Jenny z filmu Forrest Gump. Za tuto roli byla nominována na Zlatý glóbus. Karlovarská přehlídka, jež se uskuteční od 30. června do 8. července, ocení za profesionální činnost v kinematografii rovněž americkou nezávislou producentku Christine Vachon.
V letech 2013 až 2018 hrála Wrightová jednu z hlavních rolí v seriálu Dům z karet.
V letech 2013 až 2018 hrála Wrightová jednu z hlavních rolí v seriálu Dům z karet. | Foto: Netflix

Festival zakončí nová americká sportovní komedie Šampióni, kterou coby svůj režijní debut natočil Bobby Farrelly, spolutvůrce komedií Něco na té Mary je nebo Já, mé druhé já a Irena. Jde o remake stejnojmenného španělského filmu z roku 2018. V hlavní roli se objeví Woody Harrelson, informoval v úterý umělecký ředitel akce Karel Och.

Bývalá modelka Robin Wright nejprve hrála v televizních seriálech. Směrodatnou se pro ni stala role v epické fantasy Princezna nevěsta z roku 1987 režiséra Roba Reinera. Velkou příležitost dostala následující dekádu v historickém dramatu na motivy stejnojmenného románu Daniela Defoea nazvaném Moll Flandersová po boku Morgana Freemana. V letech 2013 až 2018 ztvárnila Claire Underwoodovou, jednu z hlavních rolí seriálu Dům z karet.

Christine Vachon, která rovněž přijede do Karlových Varů, produkovala první celovečerní film režiséra Todda Haynese nazvaný Jed, který byl oceněn Velkou cenou poroty na festivalu Sundance v roce 1991.

Mezi dalšími hosty 57. ročníku karlovarského festivalu budou herec Russell Crowe, jenž dostane Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii a také zahraje se svou kapelou. Přijedou i skotský herec, režisér a producent Ewan McGregor nebo švédská herečka a držitelka Oscara Alicia Vikander. Z českých herců ocenění získá Daniela Kolářová.

McGregor a Alicia Vikander zároveň představí svá nejnovější díla. Zahajovacím snímkem bude Královnin gambit, v němž Alicia Vikander ztvárnila hlavní ženskou roli a který měl premiéru letos v Cannes. Ewan McGregor uvede road movie Druhá šance, kde zpodobnil hlavní role s dcerou, herečkou a producentkou Clarou McGregor.

Festival nabídne v hlavním programu 31 titulů. Pořadatelé vybírali zhruba z 2000 snímků, což je o 400 více než loni.

Video: Davy lze zblbnout během chvilky, varuje Vojtěch Dyk

"Kvůli sociálním sítím dokážete během chvilky zblbnout davy," říká herec a zpěvák Vojtěch Dyk v rozhovoru s Lindou Bartošovou. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy