Hamlet zahájí Letní shakespearovské slavnosti. Hlavní role: Jaroslav Plesl, dejvická hvězda

ČTK ČTK
27. 6. 2017 8:07
Letní shakespearovské slavnosti zahájí dnes večer na novém místě v Královské zahradě před Míčovnou inscenace Hamleta v hlavní roli s Jaroslavem Pleslem. Na scénách v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě se uskuteční celkem 162 představení.

Letní shakespearovské slavnosti se tradičně konaly na Pražském Hradě v Nejvyšším purkrabství, to je ale nyní v rekonstrukci. Druhá pražská scéna se však nemění, bude jí nádvoří Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Lichtenštejnském paláci na Malostranském náměstí.

V hlavní roli otevíracího Hamleta se představí hvězda Dejvického divadla Jaroslav Plesl, další postavy ztvární Hynek Čermák, Lenka Vlasáková, Ladislav Hampl, Veronika Khek Kubařová, Petr Vršek či Vladimír Polívka.

Slavnosti dále nabídnou loni poprvé uvedenou komedii Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete, do které režisérka Jana Kališová obsadila Marii Doležalovou, Václava Koptu, Milana Šteindlera či Nelu Boudovou.

Obnovenou premiéru bude mít ostravská inscenace Komedie omylů. Hrát se bude i Romeo a Julie, Mnoho povyku pro nic, Sen noci svatojánské a Menzelova inscenace Veselé paničky windsorské. Z Bratislavy podruhé zavítá do Brna i Prahy inscenace Othella.

Festival trvá od konce června do začátku září a odehrává se na několika otevřených scénách. První shakespearovské představení se konalo na Pražském hradě už v roce 1990, od roku 1998 se tu slavnosti pořádají pravidelně.

 

Právě se děje

Další zprávy