Goran Bregović: Hudba Gipsy.cz je fakt dobrá

Kul, ČTK
12. 7. 2007 16:45
Kapelník veze na Colours dechovkovou operu
Bregović zahraje na Colours podruhé. Ostravskou premiéru měl v roce 2003
Bregović zahraje na Colours podruhé. Ostravskou premiéru měl v roce 2003 | Foto: www.goranbregovic.co.yu

Ostrava - Srbský hudebník a skladatel Goran Bregović Na Colours of Ostrava vystoupil před čtyřmi roky. V paměti mu prý utkvěla vůně Stodolní ulice prosycená grilovaným masem. Tentokrát snad budou vzpomínky čtvrteční hvězdy hudební.   

Vystoupí totiž se svým dvanáctičlenným Wending and Funeral Bandem po koncertě kapely Gipsy.cz - a jejím romským rapem je prý nadšen. "Neznám ani jejich jména, protože mám doma jen pirátskou desku. Ale jsou skutečně dobří a jsem si jistý, že půjdou dál," chválí českou naději.

Gipsy. Cz letos získali cenu Anděla jako objev roku 2006 a stali se historicky první kapelou z Česka, která vystoupila na festivalu v britském Glastonbury.

Bregović, který už v pátek odlétá do Velké Británie, rád spolupracuje s hudebníky z různých zemí; proto by z jejich setkání mohla vzniknout i spolupráce. Aspoň ředitelka festivalu to tak naplánovala. "Chtěla jsem, aby se potkali, protože by mezi nimi mohlo vzniknout hudební jiskření. Ale nevěděla jsem, že se Goranovi jejich hudba tak líbí," potvrzuje Zlata Holušová.

Bregović přijel do Ostravy v rámci evropského turné, na kterém představuje novou desku Karmen with Happy End. Jeho stejnojmenná 'dechovková' opera se hraje po celém světě.

Foto: Oficiální stránky festivalu

"Nejsem velkým fanouškem opery. Zajdu na ni, jen když se chci opít. Jednou jsem se opil až moc u Bizetovy Carmen a napadlo mě vzít na ni partu mých cikánů. Začal jsem psát nejdřív filmový scénář, ale skončil jsem u opery," vysvětlil genezi.

Karmen se šťastným koncem je podle něho opera chudých, kterou věnoval malým orchestrům. "Z mé strany je to libreto, které si může třeba za spropitné zahrát každý malý orchestr na svatbě." A neumí si představit, že by cikánská kapela hrála Karmen bez šťastného konce. "V jejich životech je mnoho smutných konců, proto potřebují ty šťastné."

  • Více o českých letních festivalech se dočtete ZDE 

Po evropském turné se Bregović přesouvá do Mexika a Spojených Států. Do konce roku by chtěl dokončit původní filmový scénář ke Karmen. K filmové hudbě se ale autor, kterého proslavila hudba ke Kusturicově snímku Underground, vrátit nechce.

Sedmapadesátiletý Bregović se narodil v Sarajevu, hrál od 15 let ve striptýzových barech a v roce 1974 založil populární jugoslávskou kapelu Bijelo Dugme, která se po 14 letech rozpadla.

"Před třemi lety jsme si zahráli. Bylo to jako sraz ze střední školy po dvaceti letech, ale takové výročí nebudeme slavit pořád," vzpomínal hudebník, jehož krédem prý je "Sešlápnout a jet na plný plyn". Tak zní i jeho hudba.

 

Právě se děje

Další zprávy